Вівсяна крупа - продукт високої поживної цінності, що містить клітковину, корисні сполуки фосфору, магнію, калію, заліза, хрому, йоду, марганцю, фтору і багато інші корисні речовини. Регулярне вживання людиною в їжу вівсяних пластівців нормалізує згортання крові, покращує діяльність ШЛУНКОВО-кишкового тракту, контролює засвоєння організмом жиру. Вживання в тому чи іншому вигляді вівсяних пластівців очищає кишечник, діючи як свого роду скраб, виводить так звані шлаки. Вівсяні пластівці також володіють протизапальною активністю.
Не тільки каша, але й печиво.
Вівсяне печиво - популярний вид кондитерської випічки, яку добре подавати до чаю або кави. Як правило, в якості основних інгредієнтів тіста для печива крім вівсяних пластівців використовують пшеничне борошно, молоко, вершкове масло, яйця, ваніль, корицю. До складу тесту також можуть входити мелені горіхи, родзинки, шоколад, цукати або шматочки фруктів і ягід і деякі інші компоненти.
У деякому наближенні такий продукт як печиво з вівсяних пластівців можна вважати дієтичним. Звичайно, можна купити готове вівсяне печиво в продуктових магазинах або будинкових кухнях, але ви не можете бути повністю впевнені в його складі і, відповідно, корисності.
Набагато краще приготувати смачне домашнє печиво з вівсяних пластівців - це не надто складно. До того ж, випічка, приготовлена з душею, безумовно порадує ваших домашніх і гостей.
Рецепт печива з вівсяних пластівців
Інгредієнти: пластівці вівсяні (мелені) - 15 склянки; вершкове масло натуральне - близько 200 г; яйце куряче - 2 шт.; цукор-пісок - 200 г; борошно пшеничне високосортна - близько 1 склянки; горіхи мелені будь-які (наприклад, волоські або фундук) - 05 склянки; коньяк або ром - 25 мл; сіль - 1 щіпка; сода харчова погашена - на кінчику ножа; ваніль або кориця - 1-2 перешіптування. Приготування У мисці розтираємо з цукром розм'якшене вершкове масло. Додаємо ваніль, коньяк і яйця. Всипаємо вівсяні пластівці (їх можна перемолоти в кавомолці або комбайні). Ретельно перемішуємо, але не збиваємо.
Додаємо в тісто подрібнені або мелені горіхи. Поступово підмішуємо обов'язково просіяне борошно. Додаємо соду, погашену оцтом, ретельно перемішуємо тісто, воно не повинно бути густим.
Деко простилаем промасленим пекарської папером. Ложкою викладаємо тісто максимально однаковими шматочками і приминаем. Випікаємо вівсяне печиво в духовій шафі при температурі 180 градусів С протягом близько 15 хвилин. Перед подачею краще остудити.
Дієтичне бананове печиво з вівсяними пластівцями
Інгредієнти: пластівці вівсяні - близько 1-15 склянок; молоко - приблизно 15-2 склянки; банани (злегка недоспелие) - 2-4 шт.; куряче яйце - 1 шт. (необов'язковий компонент); родзинки - 2 ст. ложки; трохи ванілі або кориці. Приготування Заливаємо вівсяні пластівці з молоком вечора. Краще, якщо вони вже розмелені. Вранці додаємо в миску з размокшими пластівцями яйце, розім'яту виделкою м'якоть банана, ваніль і пропарений родзинки. Можна замінити або поєднувати родзинки з курагою і/або чорносливом (зрозуміло, сухофрукти слід пропарити і подрібнити).
Все ретельно перемішуємо.
На деко, простеленний промасленим пекарської папером, ложкою викладаємо порціями замішану масу, додаючи кожного виробу округлу форму, злегка приминаем. Зрозуміло, намагаємося, щоб печенюшки виходили приблизно однакового розміру.
Випікаємо при температурі близько 180 градусів по С протягом 15 хвилин.
Готові печива повинні виходити рум'яними і ароматними.
Характерно, що в даному рецепті не присутні такі інгредієнти як вершкове масло, цукор і пшеничне борошно, а тому таке бананове печиво підходить навіть для тих, хто особливо піклується про стрункість своєї фігури.