Печиво «Дамські пальчики» або по-іншому савоярді - знамените італійське ласощі, яке подається до чаю в якості смачної випічки, або використовується для приготування різних тортів.
Рецепт печива «Дамські пальчики»
Інгредієнти: куряче яйце - 3 шт.; пшеничне борошно - 3 щіпки; крохмаль - 1 ст. ложка; цукровий пісок - 3 ст. ложки; сіль - щіпка; ванілін - щіпка. Приготування Давайте розберемося, як зробити печиво «Дамські пальчики». Духовку розігріваємо до 160 градусів, деко покриваємо папером для випічки змащуємо маслом і готуємо кондитерський мішок. Далі акуратно відокремлюємо білки від жовтків. У жовтки додаємо дрібку цукру і ванілін за смаком. Збиваємо масу до пишного стану і повного розчинення цукрових кристаликів. Потім всипаємо заздалегідь просіяний крохмаль і перемішуємо.
Білки збиваємо міксером, як випливає з дрібкою солі до збільшення їх в об'ємі. Маса повинна вийти пишною, густий і не стікати зі стінок посуду. Потім додаємо цукор, що залишився і злегка все збиваємо вінчиком або міксером до утворення стійкої піни і розчинення цукру. Якщо білкова маса виходить не досить стійкою і щільною, додаємо ще трохи цукру. Після цього акуратно викладаємо жовтки в білкову масу. Борошно просіваємо через сито, висипаємо в тісто і обережно перемішуємо ложкою зверху вниз, як би піднімаючи його. Маса повинна вийти щільною і не розтікається.
Далі швидко перекладаємо тісто в кондитерський мішок і обережно видавлюємо на деко палички довжиною близько 10 див. Акуратно відправляємо все в духовку приблизно на 15-20 хвилин. Під час випічки дверцята не відкриваємо. Коли бісквітні палички стануть ніжно золотистого кольору, значить, вони готові. Духовку вимикаємо, даємо паличкам повністю охолонути в ній і підсохнути. Якщо після остигання палички вийдуть недостатньо хрусткими, знову нагріваємо духовку, ставимо печиво ще на 5 хвилин і вимикаємо. Перед подачею до чаю, можете посипати ласощі цукровою пудрою або цукром.
Бісквітне печиво «Дамські пальчики»
Інгредієнти: пшеничне борошно - 150 г; цукровий пісок - 150 г; куряче яйце - 3 шт.; цукрова пудра - 100 р. Приготування Пропонуємо ще один варіант, як приготувати печиво «Дамські пальчики». Отже, спочатку беремо яйця і обережно відокремлюємо жовтки від білків. Білки збиваємо з половиною цукру до утворення міцних піків. Жовтки збиваємо з іншою половиною цукру до білого. Потім потихеньку змішуємо жовтки з білками, акуратно додаємо борошно і перемішуємо. З допомогою кондитерського шприца викладаємо печиво на змащене деко, посипаємо цукровою пудрою і ставимо в розігріту духовку приблизно на 12 хвилин. Випікаємо печиво при температурі 180 градусів і дверцята не відкриваємо, щоб не зіпсувати випічку.
Торт з печива «Дамські пальчики»
Інгредієнти: печиво «Дамські пальчики» - 200 г; солодкий холодний кави - 200 г; згущене молоко - 200 мл; ромова есенція або коньяк - за бажанням; сметана - 200 мл Приготування Форму застеляємо харчовою плівкою і варимо каву, додавши в нього трохи ромової есенції або коньяку. Потім напій охолоджуємо і акуратно опускаємо в нього по одному печінкою «Дамські пальчики». Чекаємо приблизно 2 секунди і відразу ж виймаємо його, так як печиво швидко вбирає кави і розмокає. Перекладаємо підготовлені палички у форму шарами за порядком, змащуючи кожну сметанним кремом до тих пір, поки не закінчиться печиво. Потім прибираємо готовий торт в холодильник приблизно на всю ніч. Прикрашаємо ласощі на свій розсуд - глазур'ю, тертим шоколадом або цукровою пудрою.