Простим застосуванням залишків варення може стати його використання у випічці. З варенням можна випікати пироги, галети та навіть печиво. Саме про рецепти останнього ми і поговоримо в цій статті.
Печиво на тертці з варенням
Терті пироги та печиво з варенням - ласощі з дитинства. Ми дамо вам можливість вдаритися в ностальгію і згадати бабусину випічку, завдяки рецептом представленому нижче.
Інгредієнти: вершкове масло - 300 г; яйця - 3 шт.; цукор - 1 ст.; варення - 300 г; борошно - 3 ст.; сода - 1 ч. ложка. Приготування Яйця ретельно збиваємо з цукром. Борошно просіваємо з содою. Попередньо заморожене вершкове масло натираємо на тертці і перетираємо з борошном, не забувши додати в майбутнє тісто і яєчну суміш. Готове однорідне тісто загорнути плівкою і залишаємо в холодильнику на 1 годину. Через годину дістаємо відпочиле тісто і ділимо на 2 частини у співвідношенні 2:1. Більшу частину розкачуємо, вирізаємо з нього окремі печеньки і викладаємо їх на змащене маслом деко, зверху розподіляємо будь-яке варення і вінчаємо печиво крихтою з натертого на тертці шматка тіста.
Печиво з варенням і крихтою буде випікатися в духовці при 200 градусах до зарум'янювання.
Щоб зробити печиво більш хрустким, його можна приготувати на кефірі з варенням, для цього в пісочне тісто необхідно вилити половину склянки теплого кефіру і зменшити кількість борошна до 150 грам.
Рецепт печива з малиновим варенням
Інгредієнти: сир «Філадельфія» - 230 г; вершкове масло - 1/2 ст.; цукор - 2/3 ст.; яйця - 2 шт.; ванільний екстракт - 1 ч. ложка; борошно - 2 1/2 ст.; порошок для випічки - 1/2 ч. ложка; волоський горіх - 1/3 ст.; малинове варення - 3/4 ст.; цукрова пудра - 1 ст. ложка. Приготування Вершковий сир збиваємо з вершковим маслом і цукром у великій мисці. У суміш вносимо одне ціле яйце, і тільки жовток другого яйця. Ще раз перемішуємо і починаємо поступово додавати суміш просіяного борошна і порошку для випічки. Добре вимішуємо тісто до однорідності, після чого ділимо його на 4 шматки, кожен шматок розгортаємо в джгут, в центрі джгута робимо улоговинку за допомогою пальця, або дерев'яної ложки. Поверхню тіста змащуємо збитим білком і посипаємо колотими горіхами. Улоговинку наповнюємо варенням.
Випікаємо блюдо 30 хвилин при 190 градусах, після чого даємо повністю охолонути й нарізаємо кожен шматочок тесту на порційні печеньки.
Рецепт пісочного печива з варенням
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; сіль - 1/2 ч. ложки; вершкове масло - 1 ст.; цукор - 3/4 ст.; ванільний екстракт - 1 1/2 ч. ложки; мигдальний екстракт - 1/2 ч. ложки; варення або джем - 6 ст. ложок. Приготування Борошно просіваємо і змішуємо з сіллю. Вершкове масло і цукор збиваємо разом до однорідності, додаємо ванільний і мигдальний екстракт, знову все ретельно перемішуємо. Поступово додаємо сухі інгредієнти до масляної суміші, не забуваючи безперервно перемішувати її. Отримане тісто ділимо на 2 частини, кожну скачуємо в кулю і обертаємо харчовою плівкою. Тісто має постояти
в холодильнику близько 40 хвилин.
Готове і охолоджене тісто треба розкачати на посипаній борошном поверхні, а з розкачаного шару вирізати окремі печива. У центрі половини з готових печеньок вирізаємо невеликий отвір. З'єднуємо обидві половинки печива разом і викладаємо на деко змащений маслом. Випікаємо печиво 12-25 хвилин, або до зарум'янювання, і даємо повністю охолонути. У центр кожного печива вносимо по половині чайної ложки варення. Подаємо домашнє печиво з варенням до столу, посипавши цукровою пудрою.