Багет – вельми популярний у багатьох країнах світу вид хліба спочатку французького походження. Багет роблять з дріжджового тіста, він являє собою довгий тонкий батон з хрусткою скоринкою м'який усередині. До кінця дня багет звичайно черствіє, за традицією його, найчастіше, не ріжуть ножем, але ламають руками.
В даний час хлебовыпекающие підприємства пропонують покупцям багетні хліб в широкому асортименті. Однак, не завжди ми знаємо з яких інгредієнтів, і як замісили тісто для цих виробів. Ну, та це не страшно: смачний багет можна приготувати самостійно в домашніх умовах, вивчимо рецепт приготування, порадуємо своїх домашніх і гостей чудний свіжою випічкою.
Хрусткий часниковий багет з пшеничного борошна – домашній рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 2 склянки або трохи більше; вода – 1 склянка; вершки рідкі молочні натуральні – 2 ст. ложки; сухі дріжджі – 1 ч. ложка; цукор – 1 ч. ложка; сіль – 1 щіпка; часник – 2 зубчики; насіння кунжуту ; шматочок свинячого сала (для змащування). Приготування Очищений часник продавим через прес і помістимо в склянку трохи підсоленою водою на 20 хвилин – нехай настоюється. Налаштуємося на позитивний лад, процідимо часниковий настій, додамо в нього цукор, 2 ст. ложки борошна, внесемо дріжджі, наллємо вершки і ретельно перемішати. Помістимо цю опару в тепло хвилин на 20 потім, коли вона підійде, замісимо тісто, додаючи просіяне борошно. Не завадить додати в тісто і 1 ст. ложку виноградного бренді.
Вымесим тісто ретельно, але недовго (можна міксером) і помістимо в тепло хвилин на 30 – підрости і підійти. Обомнем тісто руками і повторимо цикл. Після другого обминания і промешивания можна формувати багети.
Розігріваємо заздалегідь духова шафа.
З тіста робимо круглі тонкі батони. Довжина повинна бути такою, щоб вироби помістилися на штатний
деко вашої плити. Попередньо підігрійте деко і змастіть її жиром або топленим вершковим маслом. Викладаємо багети на деко, робимо неглибокі паралельні косі надрізи ножем і посипаємо кунжутним насінням. Випікаємо протягом 40 хвилин, оптимальна температура – близько 220 градусів.
Свіжі хрусткі багети з пряним часниковим ароматом добре подати з домашнім маслом , фруктовим джемом, варенням або повидлом. Можна подати чай, каву або гарячий шоколад – вийде дуже смачний сніданок або ланч. В принципі, багет підійде і до інших страв: до м'яса, риби, супів, грибів та овочів.