Доступність мандарин взимку – прекрасний привід поекспериментувати з цими нехитрими цитрусовими і приготувати щось більш цікаве, ніж компоти або лимонад. Якщо є привід (хоча, навіть якщо його немає) приготуйте мандариновий торт – ароматний десерт з вираженою солодкістю і цілющою свіжістю цитрусових.
Торт «Мандариновий рай»– рецепт
Інгредієнти: Для бісквіта:
борошно - 290 г; цукровий пісок - 175 г; розпушувач - 3 ч. ложки; вершкове масло - 115 г; яйця - 3 шт.; жирні вершки (33%) - 240 мл; рослинне масло - 55 мл; цедра мандарина - 1 ст. ложка. Для мусу:
желатин - 2 конверти; мандариновий сік - 375 мл; вершки для збивання - 475 мл; цукровий пісок - 65 р. Для декору:
упаковка персикового желе. Приготування Для приготування бісквіта необхідно з'єднати разом першу трійку сухих інгредієнтів. Збийте масло в білястий крем і додайте до нього сухі складові. Слідом влийте вершки, додайте яйця, рослинне масло і цитрусову цедру. Готове тісто перелийте в 18-см форму і відправити запікатися при 180 градусах 25 хвилин. Повністю охолодіть.
Для мусу підігрійте мандариновий сік і розведіть в ньому желатин, залишивши його набухати на 3-4 хвилини. Охолодіть желатиновий розчин, періодично перемішуючи його. Збийте вершки і цукор до стійких піків. Влийте желатиновий розчин до крему, не припиняючи збивання.
Перекладіть бісквіт у форму діаметром 22 см і залийте мусом з усіх боків. Залиште мус застигнути. Розведіть упаковку персикового желе, дотримуючись інструкції і вилийте його поверх торта. Залиште желе застигнути.
Найпростіший шоколадно-мандариновий торт
Інгредієнти: Для бісквіта:
вода - 240 мл; вершкове масло - 110 г; какао-порошок - 65 г; борошно - 445 г; сода - 1 ч. ложка; яйця - 3 шт.; цукор - 430 г; кефір - 175 мл. Для крему:
цукор - 165 г; яйця - 4 шт.; мандариновий сік - 145 мл; вершкове масло - 140 р. Приготування Схема приготування бісквіта для цього торта проста і побита до неможливості: перетворіть м'яке масло і цукор в пишний крем. До крему почніть додавати яйця, по одному за раз, після чого всипте суміш із сухих компонентів і додайте кефір в самому кінці. Розлийте тісто по парі 20 см форм і поставте в духовку на 45 хвилин при 180 градусах. Повністю охолодіть коржі.
Мандариновий крем для торта готується також, як і класичний заварний: розігрійте мандариновий сік з половиною цукру на плиті. Інший цукор збийте з яйцями. Коли сік розігріється, обережно влийте до нього збиті яйця при частому помішуванні. Дайте крему загуснути, а після почніть додавати шматочки вершкового масла. Дайте повністю охолонути.
Розділіть коржі навпіл і промажте кожну половинку кремом. Зовні готовий торт можна прикрасити кремом на основі масла або вершків, або залишити «голим», виклавши лише мандаринові дольки на верхній корж.
Мандариновий торт з волоськими горіхами
Інгредієнти: мандарини - 5 шт.; сир - 180 г; яйце - 1 шт.; вершки - 55 мл; борошно - 25 г; цукрова пудра - 65 г; жменя волоських горіхів; цедра мандарина - 1 ч. ложка. Приготування Один з мандаринів очистіть і збийте блендером з цукром. Збийте сир і яйце, додайте мандаринове пюре. Збийте вершки до стійкої піни і обережно з'єднайте її з сирним кремом. Додайте борошно, подрібнені горіхи і цукрову пудру.
Інші мандарини бланшируйте і наріжте на кружечки. Розкладіть кружечки мандарин по дну форми і залийте все сирним тестом. Випікайте 30 хвилин при 180. Готовий десерт можна полити глазур'ю, приготовленої з вытекшего під час нарізки мандарин соку в суміші з парою столових ложок цукру.