До чаю, кави, какао та інших подібних напоїв іноді хочеться чогось солодкого, наприклад, печива з горіхів. Можна, звичайно, купити готове ласощі, але краще приготувати його самостійно, адже це зовсім нескладно. Принаймні, в цьому випадку ви не будете відчувати сумнівів з приводу його складу.
Наводимо кілька рецептів горіхового печива. У приготуванні такої випічки можна використовувати різні види горіхів.
Рецепт печива з волоських горіхів
Інгредієнти: масло вершкове натуральне - 200 г; борошно пшеничне високосортна - близько 200 г; жовток курячого яйця - 2-3 шт.; горіхи волоські - 1 стакан (склянку, тобто 200 мл); цукор-пісок - близько 170 г; коньяк, ром (або бренді) - 1 ст. ложка; ваніль - щіпка; сода, погашена оцтом - на кінчику ножа. Приготування Волоські горіхи подрібнити будь-яким зручним способом, але не дуже дрібно. Наприклад, їх можна змолоти у спеціальній орехомолке або комбайні, або покласти в щільний пакет і розкачати качалкою, або порубати ножем.
Змішаємо вершкове масло кімнатної температури з цукром, коньяком і ваніллю і розітремо. Додамо яєчні жовтки і мелені горіхи. Ретельно перемішати. Додаємо розпушувач і потроху подсеиваем борошно. Тісто можна промесить міксером на малих обертах, воно повинно вийти ніжним з неоднорідною структурою.
Деко змастимо маслом (або простелем промасленим папером) і ложкою викладаємо кульки тіста (можна їх прим'яти).
Випікаємо при температурі близько 200 градусів С протягом 12-15 хвилин (краще орієнтуватися по досвіду роботи з даними духовою шафою). Готове печиво можна присипати цукровою пудрою або тертим шоколадом, але це необов'язково.
Шоколадно-горіхове печиво без борошна
Інгредієнти: ядра мигдалю - близько 100 г; фундук - близько 100 г; шоколад чорний - 60 г; яйце дієтичне куряче - 1-2 шт.; цукрова пудра - 1-3 ч. ложки; сода, гашене оцтом - на кінчику ножа; ваніль - 1 щіпка; коньяк, бренді або ром темний - 1 ст. ложка; шоколад (білий) для прикраси - 40 р. Приготування Мигдаль і фундук подрібнити окремо будь-яким зручним способом. Шоколад, витриманий в прохолодному місці (не менше 2-х годин), натремо на тертці. Змішаємо з меленими горіхами.
Яйця взобьем з цукровою пудрою до стійкої піни. З'єднаємо з шоколадно-горіховою пастою, додати гашену соду, коньяк, ванілін і ретельно перемішати. У нас повинно вийти м'яке і податливе тісто з неоднорідною структурою.
Мокрими руками формуємо кульки і розплющуємо їх у невеликі коржі.
Викладаємо коржики на промаслений пекарську папір або просто на змащене деко. Випікаємо протягом близько 10 хвилин. Трохи охолоджуємо і присипаємо шоколадом і горішками. Ось і готово горіхово - шоколадне печиво .
Вівсяно-горіхове печиво з сухофруктами
Інгредієнти: вівсяні пластівці - 2 склянки; куряче яйце - 3 шт.; мелені горіхи (будь-які) - близько 1-15 склянок; вершкове натуральне масло - 100 г; борошно пшеничне - 4-5 ст. ложок; цукор-пісок - 5-6 ст. ложок; подрібнені сухофрукти (будь-які різні) - 1 стакан. Приготування Розтопити масло в сковороді, всиплемо вівсяні пластівці і горіхи. Обсмажимо до легкого золотистого відтінку.
Перемістимо олійно-горіхово-вівсяну масу в миску, додати сухофрукти, борошно, яйця і цукор. Ретельно перемішати. Дамо масі набрякнути протягом 20 хвилин.
Тісто виходить досить липким, тому формуємо коржі печива мокрими руками і викладаємо на деко (природно, промаслений або застелений пекарської папером). Випікаємо при 180 градусах за С до рум'яності (близько 15 хвилин).
Врахуйте, що печиво з горіхів досить калорійне, тому занадто не захоплюйтеся.