Радянські вафельниці можуть бути як електричними, так і не електричними, схожими на прості сковорідки. При цьому крім способу приготування існує варіації та види вафель: товсті і повітряні вафлі гарні до сніданку з сиропом і медом, а тонкі часто використовуються для «трубочок з кремом або згущеним молоком. Пориньте в минуле, покопавшись в покладах кухонного приладдя і насолодитеся давно забутим смаком радянських вафель, а рецепти ми вам підкажемо.
Рецепт вафель для радянської электровафельници
Частіше саме электровафельници використовуються для приготування тонких вафель. Такі вафлі в гарячому вигляді можна скрутити в трубочку і наповнити кремом улюбленим, однак ми вирішили подати їх просто з цукровою пудрою.
Інгредієнти: яйця - 2 шт.; цукор - 80 г; ванільний екстракт - 1/2 ч. ложки; вершкове масло - 120 г; борошно - 100 г; сода - 1/2 ч. ложки; лимонний сік - 1 ч. ложка; рослинна олія; цукрова пудра. Приготування Яйця збиваємо з цукром за допомогою міксера. Не збавляючи обертів, додаємо в яєчну суміш розтоплене вершкове масло (або маргарин), а також гашену лимонним соком соду. Борошно просіваємо і поступово додаємо до решти інгредієнтів, постійно помішуючи.
Вафельницю, попередньо вимиту і просушену, змащуємо невеликою кількістю рослинного масла за допомогою серветки. Добре розпечений ретро-агрегат заповнюємо тістом: виливаємо в центр столову ложку тесту і гарненько придавлюємо верхньою половиною вафельниці. Через півтори хвилини дістаємо вафельну коржик і скручуємо її в трубочку. Подаємо вафлі, приготовані в радянській электровафельнице, зі свіжими фруктами, посипавши цукровою пудрою.
Рецепт радянських вафель
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; сіль - 1 ч. ложка; порошок для випічки - 4 ч. ложки; цукор - 2 ст. ложки; яйця - 2 шт.; тепле молоко - 1 1/2 ст.; вершкове масло (розтоплене) - 1/3 ст.; ванільний екстракт - 1 ч. ложка. Приготування У глибокій мисці змішати просіяне борошно, порошок для випічки, сіль і цукор. Відставляємо сухі інгредієнти в бік. Вафельницю змащуємо маслом і ставимо загострюватися на плиту.
В окремій мисці збиваємо яйця з молоком, розтопленим маслом і ванільним екстрактом. Постійно помішуємо сухі інгредієнти віночком і тонкою цівкою вливаємо до них молоко. Замішуємо однорідне густе тісто. Вливаємо пару столових ложок тесту на розігріту вафельницю і закриваємо агрегат. Смажимо вафлі 3-5 хвилин з обох боків до золотистого кольору. Подаємо вафлі з розтопленим медом, сиропом, або морозивом.
Вафлі для радянської вафельниці
Вафлі можуть бути цікавим варіантом порційного десерту на банкеті, або фуршеті. Оригінальна подача і цікаве поєднання смаків зовсім не нагадує традиційні радянські рецепти, однак для приготування нам знадобиться проста ретро-вафельниця.
Інгредієнти: яйце - 1 шт.; цукор - 1 ст. ложка; борошно - 1 ст.; вода - 1/3 ст.; молоко - 1/2 ст.; вершкове масло - 45 г; шоколад - 200 г; вершки - 200 мл; горіхи - 1 ст.; велика морська сіль. Приготування Яєчні білки відділяємо від жовтків і збиваємо з цукром до твердих піків. Вафельницю змащуємо маслом і ставимо підігріватися на вогонь.
У мисці збиваємо яєчні жовтки, борошно, молоко і розтоплене вершкове масло. Акуратно додаємо до отриманої суміші збитий білок і перемішуємо за допомогою лопатки.
Беремо дерев'яні палички для морозива і кладемо по краях вафельниці. Виливаємо поверх тісто і накриваємо вафельницю другою половиною. Вафлі будуть готові через 4-5 хвилин.
Шоколад розтоплюємо. Горіхи подрібнюємо за допомогою ножа. Готові домашні вафлі занурюємо в шоколад, посипаємо горішками і крупною сіллю.