Домашній торт, оздоблений цукровою мастикою, перетворюється в справжній кулінарний шедевр. Такій красі ради не тільки діти, але і дорослі. Трохи вільного часу і терпіння - і ваш святковий стіл прикрасить унікальний десерт. А наші рецепти допоможуть вам у цьому.
Цукрова мастика своїми руками з желатину і цукрової пудри - рецепт
Інгредієнти: желатин – 1 ч. ложка; вода – 8-9 ч. ложок; лимонний сік – 5 крапель; пудра цукрова – 270-300 г; ваніль. Приготування Необхідну кількість желатину заливаємо водою, перемішуємо і залишаємо на годину. Під час замочування періодично перемішуємо суміш. Якщо желатин хорошої якості, то через певний час ми отримаємо густу кашку. В іншому випадку, намагаємося виправити ситуацію, додавши ще одну порцію желатину, перемішавши і залишивши на одну годину.
Далі ємність з густою желатиновою масою ставимо на водяну баню і прогріваємо, помішуючи, поки желатин повністю розкриється, але не кип'ятимо. Потім знімаємо суміш з вогню, додаємо ванілін, сік лимона і перемішуємо.
Приступаючи до наступного етапу, обов'язково просіваємо цукрову пудру, а тільки тоді додаємо потроху в желатинову суміш і вимішуємо. Спочатку це робимо ложкою, а потім, коли маса стане занадто густий, замішуємо мастику руками. Додаємо пудру і місимо до того моменту, поки маса почне добре тримати форму і перестане «плисти». Після цього місимо ще пару хвилин, щоб досягти ідеальної однорідності, а потім приступаємо до формування бажаних візерунків і фігурок. Робимо це швидко, так як мастика дуже швидко холоне і стає непластичною.
Якщо є необхідність отримати мастику іншого кольору, відщипуємо необхідна її кількість від загального кома, додаємо харчовий барвник і місимо до отримання рівної забарвлення.
Цукрова мастика зі згущеного молока і цукрової пудри в домашніх умовах
Інгредієнти: молоко сухе – 15-2 склянки; молоко згущене – 1 банка; лимонний сік – 1 ч. ложка; пудра цукрова – 1 склянка; гліцерин – кілька крапель. Приготування Просіваємо цукрову пудру і змішуємо з півтора склянками сухого молока. Додаємо лимонний сік, згущене молоко і вимішуємо спочатку ложкою, а потім руками. Підсипаємо сухе молоко і вимішуємо, поки маса не перестане прилипати до рук. В кінці замісу для більшої еластичності додаємо кілька крапель гліцерину. Можна просто змастити їм руки і вимішувати.
Така мастика чудово підходить для формування фігурок і покриття тортів і її можна досить довго зберігати в холодильнику, загорнувши в харчову плівку.