Рогалики - популярна в багатьох країнах традиційна випічка. Назва закріпилася в російській мові з-за форми, що нагадує роги деяких тварин; рогалики являють собою рулетики з різними начинками, тісто використовують різне ( дріжджове , бездріжджове, пісочне, листкове). Одна з найбільш використовуваних начинок - макове зерно. Рогалики з маком - чудовий варіант випічки до ранкового чаю.
Рецепт пісочного рогаликів з маком
Інгредієнти: масло вершкове натуральне - 200 г; яйце куряче - 4 шт.; натуральна сметана - 100 мл; високосортний пшеничне борошно - близько 2-х склянок; цукор-пісок - близько 1 склянки; макове зерно; ваніль. Приготування Заморозимо вершкове масло до твердого стану попередньо. Макове зерно запарюємо окропом, через 20 хвилин відкидаємо на сито. Або проварюємо в молоці протягом близько 5-8 хвилин. Просеем в миску борошно і натремо масло на тертці. Перемішаємо. Яйця зі склянкою цукру, ваніллю і сметаною взобьем до пишноти в окремій ємності.
Яєчно-сметанно-цукрову масу змішуємо з олійно-борошняної. Замішуємо тісто (можна додати трохи борошна при необхідності). Тісто повинне вийти пластичним і не дуже крутим.
Тісто розгортаємо в пласти, приблизна товщина - близько 05 див. Пласти розрізаємо на однакові невеликі рівнобедрені трикутники, посипаємо їх маковим зерном і згортаємо від підстави трикутника до куті. Можна кожен злегка зігнути по дузі. Викладаємо рогалики на деко, змащене жиром, непогано б застелити його папером для випічки. Ставимо деко в духову шафу, розігрітий до температури близько 180-200 градусів С. Випікаємо близько 15-25 хвилин до рум'яності. Подаємо пісочні рогалики остуженними до чаю або кави.
Дріжджові рогалики з маком
Інгредієнти: пшенична високосортна борошно - близько 600 г; молоко - близько 300 мл; дріжджі - 40 г; цукор-пісок - 150 г; куряче яйце - 1-2 шт.; натуральне масло вершкове - близько 150 г; макове зерно. Приготування Спочатку опара.
Трохи підігріте молоко змішаємо з дріжджами і половиною цукру. Залишимо в теплому місці хвилин на 15-20.
Просіваємо борошно в робочу миску, додаємо дрібку солі. Робимо поглиблення посередині «гірки», додаємо яйця, опару і замішуємо тісто. В процесі потроху додаємо розтоплене масло. Промешиваем тісто ретельно, скачуємо в кулю, і, накривши чистою серветкою, ставимо у тепле місце хвилин на 20-40. Обминаємо і промешиваем. Повторюємо цикл. Далі діємо так само, як і в попередньому рецепті (див. вище).
Можна ще приготувати листкові рогалики з маком з листкового тіста без дріжджів або з дріжджового листкового тіста.