Іноді, наприклад, ввечері після напруженого робочого дня, вам належить прийняти гостей і треба за таким нагоди спорудити який-небудь простий торт, і, щоб довго не морочитися.
Один з варіантів таких швидких і нескладних в приготуванні смачних страв – торт «Хвилинка» – готується він без довгої випічки в духовці на сковороді, що набагато швидше. І ще, цей торт можна готувати, наприклад, на дачі, де є компактна газова плитка, але немає духовки.
У процесі приготування крему для просочення коржів деякі використовують такий продукт, як молоко, консервоване згущене з цукром» (згущене молоко) або його сумнівні аналоги, приготовані з додаванням пальмового масла та інших некорисних компонентів.
Розповімо, як приготувати торт «Хвилинка» без згущеного молока, оскільки смак цього стратегічно-ностальгійного продукту подобається далеко не всім, бо грубуватий і приторен.
Крем для торта «Хвилинка» звичайно роблять заварний (з ним теж треба повозитися), ми ж зробимо більш простий, менше калорійний і більш корисний крем з йогурту або сметани (і шоколадний, щоб смачніше).
Торт «Хвилинка» на сковороді – рецепт
Інгредієнти: вершки натуральні – 150 г; цукор – 1 ст. ложка; масло вершкове – 100 г; яйце куряче – 2 шт.; борошно пшеничне – 2 склянки або трохи більше; бренді плодове або ром – 2 ст. ложки; сода гашене – 1 щіпка; лимон – 05 шт.; шматочок сала свинячого сирого; Для крему:
йогурт несолодкий жирністю близько 3% – 300 мл; порошок якісний какао – 2 ст. ложки; цукрова пудра – 2 ст. ложки; ваніль або кориця – 1 щіпка; Для посипання і прикраси:
рубані горіхи – 2/3 склянки; шоколадна плитка – 1 шт.; абрикосове варень е (половинки плодів без кісточок). Приготування Змішуємо вершки з розтопленим маслом, додаємо яйця, бренді, погашену соком лимона соду і просіяне борошно. Можна вимішувати тісто виделкою або міксером.
Формуємо з тіста ком і поміщаємо в холодильник на півгодини.
Крем дуже простий: какао-порошок змішати з цукровою пудрою і йогуртом (або сметаною) – ось і все. Тим, кому протипоказані какао і шоколад, можуть замінити його кэробом.
Рубаємо ножем горіхи і трьом на тертці шоколад.
Ділимо відпочиле тісто на 8 приблизно рівних частин, з них розкачуємо коржі, щоб домогтися правильної круглої форми користуємося ножем і кришкою від каструлі – дуже зручно.
Змащуємо добре розігріту сковороду шматочком сала (зручно робити це, насадивши його на вилку). Випікаємо коржі з переворотом до золотисто-коричневих відтінків.
Будуємо торт: корж викладаємо-підкладку на блюдо і рясно промазуємо кремом. Зверху другий корж і так далі, після промазування четвертого коржа посипаємо його горіхами, після промазування п'ятого – викладаємо шар половинок абрикосів з варення. Промазуємо останній корж кремом (або навіть обливаємо), посипаємо горіхами, зверху – абрикоси і посипаємо тертим шоколадом (за бажанням). Зрозуміло, замість абрикосового варення можна використовувати і будь-якого іншого, сливове, наприклад, головне, щоб шматочки плодів не були занадто розварені,
все ж кондитерські вироби повинні мати привабливий зовнішній вигляд.
Також в приготуванні торта «Хвилинка» можна використовувати і цукати, загалом, тут великий простір для вашої кулінарної фантазії, використовуйте ті продукти і кухонні запаси, які на даний момент є в господарстві.
Поміщаємо торт години на два в прохолодне місце, нехай коржі добре просочаться.
Подаємо торт з гарячим свіжим чаєм, кавою або какао. Можна подати до цього торту кисломолочні напої, натуральні фруктові соки або компоти.