Пісочне тісто для пирогів з фруктами і ягодами краще всього готувати класичною технологією, саме воно здатне ідеально утримувати вологу, що виділяється з плодів під час випічки, залишаючись при цьому хрустким зовні. Тим не менш, не варто забувати і про саму начинку: додавання невеликої кількості крохмалю або борошна допоможуть ввібрати виділяється сік, але все це нам доводилося докладно обговорювати в рецептах пісочної випічки, сьогодні ж ми цілком зосередимося на самому тісті.
Рецепт пісочного тіста для пирога з яблуками
Почати пропонуємо з самої мінімалістичною версії класичного рецепту тіста, для якої знадобиться лише борошно, масло і трохи води. Це універсальне тісто можна використовувати не лише для яблучних пирогів, але і для будь-якої іншої солодкої або не солодкої випічки.
Інгредієнти: борошно - 235 г; вершкове масло - 115 г; вода - 115 мл Приготування Перед тим, як приготувати пісочне тісто для пирога, переконайтеся в тому, що всі використовувані інгредієнти та інвентар максимально охолоджені. В ідеалі, спершу залиште миски, ніж та продукти в холоді на 10 хвилин і лише потім приступайте до приготування. Завдяки дотриманню цього простого правила тісто вийде хрустким і не буде підніматися при випіканні.
Наріжте масло невеликими кубиками і перетворіть його в крихту разом з борошном. Якщо начинка пирога недостатньо солодка – додайте трохи цукру, не більше пари столових ложок. Коли дрібна масляна крихта буде готова, додайте до неї крижану воду і зберіть тісто разом. Готовий ком оберніть плівкою і залиште відпочити в холоді перед розкочуванням на 30 хвилин, потім можна приступати до формування пирога.
Пряне пісочне тісто для яблучного пирога
Жоден рецепт яблучного пирога з пісочного тіста не обходиться без додавання кориці меленої гвоздики, мускату або анісу, але чому б не додати ці прянощі в саме тісто?
Інгредієнти: борошно - 175 г; вершкове масло - 85 м; цукровий пісок - 35 г; яєчні жовтки - 2 шт.; мелена кориця - 1 ч. ложка; мелений бадьян і гвоздика - по щіпці. Приготування Якщо в розпорядженні є блендер – ідеально: просто киньте всі складові в чашу і збийте, поки не утвориться крихта. Для приготування вручну досить спершу змішати борошно з прянощами і цукром, а потім порубати її в крихту з маслом. До крихті додайте яєчні жовтки і зберіть тісто разом. Залиште пісочне тісто для пирога з яблуками в холодильнику на 30 хвилин.
Рецепт пісочного тіста для солодкого пирога
Ще один рецепт тесту містить достатньо цукру для того, щоб використовувати злегка кислувату яблучну начинку – ідеальний варіант для шанувальників зелених яблук і їх поєднання з сезонними ягодами.
Інгредієнти: борошно - 245 г; цукровий пісок - 185 г; яйця - 3 шт.; вершкове масло - 160 р. Приготування Першим ділом приготуйте суміш із сухих інгредієнтів і лише потім додайте до неї крижане вершкове масло. Перетворіть борошно з маслом в дрібну крихту, змішайте її з яйцями і оберніть готове тісто плівкою. Перед розкочуванням воно повинно провести в холоді півгодини.
Як приготувати пісочне тісто для яблучного пирога на сметані?
Цю опцію хоч і не назвеш класичної, але саме вона як не можна краще підійде тим, хто віддає перевагу пишне пісочне тісто.
Інгредієнти: цукровий пісок - 135 г; яєчні жовтки - 4 шт.; сметана - 45 г; борошно - 590 г; вершкове масло - 245 г; розпушувач - 3 ч. ложки. Приготування Змішайте всі сухі інгредієнти, а потім додайте до них жовтки, м'яке масло і сметану. Замісіть круте тісто, загорнути його плівкою і залиште в холоді за 20 хвилин до формування.