На відміну від класичної булочки, ватрушки, царська ватрушка готується не на повітряній дріжджовому тісті, а з використанням хрусткою піщаної основи і крихти начинки. Царська варіація відрізняється не тільки за складом, але і за зовнішнім виглядом: готовий продукт нагадує пиріг, а не булочку, може подаватися до святкового столу і гарантовано буде з'їдений навіть тими, хто без особливої любові відноситься до сиру.
Царська ватрушка – рецепт
Якщо ви не любите надто щільну пісочну основу, то основа для царської ватрушки з сиром по цьому рецепту стане вашим фаворитом: розсипчаста, легка і масляниста, вона вигідно контрастує з повітряним суфле.
Інгредієнти: Для основи:
борошно - 175 г; маргарин - 145 г; цукровий пісок - 65 г; сода - 5 р. Для начинки:
сир - 520 г; цукровий пісок - 75 г; яйця - 4 шт.; сода - 5 р. Приготування Спершу приготуйте суміш із сухих складових, необхідну для приготування тіста. До сухих інгредієнтів додайте крижаний маргарин і розітріть його в крихту. 2/3 отриманої сухуватою крихти утрамбуйте у форму, покриваючи дно і стінки. Тепер візьміться за сирну начинку, яка готується і того простіше: збиваєте всі складові зі списку разом і виливаєте поверх тіста. Решту крихту рівним шаром розподіліть по поверхні. Залиште страву запікатися близько півгодини при 200 градусах.
Кавова царська ватрушка з сиром
Якщо ви не хочете залишати смак рецепта сірим і нудним, зробіть складові для тіста улюбленими добавками. Для цієї ватрушки ми вибрали шоколад і лимон.
Інгредієнти: Для тіста:
вершкове масло - 225 г; цукровий пісок - 145 г; яйця - 2 шт.; борошно - 235 г; розпушувач - 2 ч. ложки; какао - 5 г; сметана - 55 мл Для начинки:
сир - 520 г; яєчні жовтки - 2 шт.; цукровий пісок - 135 г; цедра лимона - 1 ст. ложка; щіпка ванілі. Приготування Замішування основи займає лічені хвилини. Збийте цукор і масло з яйцями, додайте туди какао і сметану, а потім всипте сухі інгредієнти. Залиште тісто на холоді на півгодини, потім розподіліть 2/3 за формою і вилийте поверх сирну начинку. Для начинки всі складові зі списку досить збити блендером до однорідності, а потім можна виливати всі поверх хрусткої бази. Зверху посипте десерт рештою тестом, попередньо раскрошив його. Залиште царську ватрушку в духовці (175 градусів) на 50 хвилин.
Царська ватрушка може бути приготована в мультиварці, для цього достатньо виставити режим «Випічка» на годину.
Як приготувати царську ватрушку?
Основою царської ватрушки може стати не тільки пісочне тісто, але і звичайний пухкий бісквіт, а верхівку сирної начинки можна покрити цукровою крихтою.
Інгредієнти: Для начинки:
цукровий пісок - 65 г; вершкове масло - 115 г; борошно - 175 р. Для основи:
вершкове масло - 75 г; цукровий пісок - 115 г; яйця - 2 шт.; лимонна цедра - 1 ст. ложка; сметана - 180 мл; борошно - 165 г; розпушувач - 1 ч. ложка. Для начинки:
сир - 235 г; яйце - 1 шт.; цукровий пісок - 35 р. Приготування Першою слід приготувати крихту, оскільки їй необхідно буде постояти в холодильнику. Розітріть інгредієнти для крихти з борошном, зберіть разом, накрийте плівкою і залиште в холодильнику.
Для основи перетворіть в крем м'яке масло і цукор, додайте яйця, цедру лимона і сметану. Окремо з'єднайте залишилися складові. Змішайте сухі інгредієнти з масляним кремом, поки тісто не стане гладким. Розподіліть його по формі.
Збийте інгредієнти для начинки разом і вилийте поверх шару тесту. Зверху посипте все цукрових крихтою і залиште випікатися пиріг при 180 градусах 50 хвилин.