Якщо вам не доводилося пробувати домашніх пряників, то вам не доводилося пробувати пряників взагалі. Смак справжнього пряника , приготованого власними руками, як і в більшості випадків, значно перевершує смак закупного продукту. Переконається в цьому на власному досвіді можна приготувати, наприклад, шоколадні пряники.
Рецепт шоколадних пряників
Інгредієнти: борошно - 1 ст.; какао-порошок - 1 ст. ложка; шоколад - 100 г; яйця - 2 шт.; вершкове масло - 120 г; розпушувач -1 ч. ложка; гвоздика - 10 бутонів; імбир (тертий) - 1 ч. ложка; вівсяні пластівці - 1/2 ст.; кардамон - 1 ч. ложка. Приготування Спершу цукор і масло збиваємо дочиста, після чого, не перестаючи вимішувати, по одному додаємо яйця. Як тільки маса стане повітряної, змішуємо її з просіяний какао-порошком і тертим шоколадом. Продовжуючи перемішувати основу нашого тесту на середній швидкості міксера, починаємо підсипати попередньо просіяне з розпушувачем борошно. Останніми в тісто йдуть спеції, але перед тим, як додати їх, необхідно перетерти всі разом за допомогою ступки, а потім просіяти, щоб позбавиться від плівок і іншої лушпиння.
Тепер у готове тісто вносимо вівсяні пластівці. Для даного рецепту необхідні вже пропарені або не потребують варіння пластівці. Також на даному етапі можна внести в тісто горіхи або цукати.
Готове пряничное тісто викладаємо на застелені пергаментом деко і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Пряники домашні, шоколадні, подаємо, змастити розтопленим шоколадом.
Рецепт домашніх шоколадних пряників
У цьому рецепті ми буде готувати звичайні пряники в шоколадній глазурі , але при бажанні, ви можете додати шоколад і какао-порошок в саме тісто.
Інгредієнти: Для пряників:
кефір - 2 ст.; борошно - 3-35 ст.; яйця - 2 шт.; цукор - 1 ст.; сода - 1 ч. ложка; сіль - щіпка; рослинне масло - 2-3 ст. ложки. Для глазурі:
цукор - 100 г; какао-порошок - 1 ч. ложка; яєчний білок - 1 шт. Приготування Цукор збиваємо з яйцями до утворення білої пишної маси. В іншій мисці з'єднуємо теплий кефір із содою. Гасити соду попередньо не потрібно, так як міститься в кефірі молочна кислота легко впорається з цим завданням. Туди ж вливаємо олію і додаємо дрібку солі. Ретельно перемішуємо кефірну суміш і додаємо до неї яйця і просіяне борошно. Замішуємо густе, не липнущее до рук тісто і даємо йому постояти 5-7 хвилин. Розкачуємо кульку тесту в пласт, товщиною близько 2 см і вирізаємо з нього кружечки. Майбутні пряники викладаємо на змащений олією лист пекарської папери і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин.
Білок з цукром і какао збиваємо в гладку білу глазур і поливаємо її остиглі шоколадні пряники на кефірі.
Як приготувати шоколадні пряники по ГОСТу?
Інгредієнти: Для пряників:
борошно - 410 г; цукор - 160 г; вода - 67 мл; згущене молоко - 200 г; маргарин - 1 ст. ложка; патока - 30 г; яйце - 1 шт.; какао-порошок - 1 ст. ложка; сіль - щіпка; сода - 1/3 ч. ложки. Для глазурі:
цукор - 125 г; какао-порошок - 1 ч. ложка; вода - 50 мл Приготування З цукру і води варимо сироп. Паралельно нагріваємо патоку і вже теплою вливаємо її в сироп.
Маргарин збиваємо з яйцем і згущеним молоком, додаємо сироп. Окремо змішуємо просіяне борошно з какао-порошком і сіллю. Додаємо сухі інгредієнти до яєчно-масляної суміші, соду гасимо лимонним соком і також вводимо в суміш. Швидко замішуємо тісто, скачуємо його в ковбаску і нарізаємо на рівні порції. Викладаємо печиво на лист пекарської папери і ставимо в розігріту до 190 градусів духовку на 8-12 хвилин. Остиглі пряники, при бажанні, поливаємо сиропом з води, какао і цукру.