Яблучний пиріг із пісочного тіста – десерт французької кухні, який нагадує шарлотку, але виходить набагато смачніше і ароматні.
Яблучний пиріг з заливкою з пісочного тіста
Інгредієнти: борошно – 200 г; розпушувач – 5 г; масло вершкове – 150 г; яйце – 1 шт.; вода холодна – 2 ст. ложки; цукор і сіль – 1 ч. ложка. Для начинки:
червоні яблука – 300 г; кориця мелена – 2 ч. ложки. Для заливки:
сметана – 200 мл; яйце – 3 шт.; вершки – 100 мл; цукор – 50 р. Приготування Отже, борошно просіваємо в миску, додаємо цукор і сіль. Охолоджене вершкове масло нарізаємо кубиками й викладаємо в суху суміш. Потім додаємо яйця, вимішуємо тісто, скачуємо його в кульку і прибираємо в холодильник.
Тим часом підготуємо заливку для пирога: сметану збиваємо з яйцями, поступово всипаючи цукор. Яблука промиваємо, шаткуємо тонкими пластинками і посипаємо корицею. Тепер дістаємо пісочне тісто розкачуємо його в тоненький пласт і викладаємо у форму, формуючи бортики. Випікаємо основу 15 хвилин в розігрітій духовці, а потім викладаємо в неї яблука і заливаємо сметанною масою. Знову відправляємо пиріг в духовку ще на 15 хвилин. Готову страву прикрашаємо листочками свіжої м'яти і подаємо до чаю.
Закритий яблучний пиріг з пісочного тіста
Інгредієнти: Для тіста:
борошно – 350 г; цукор і сіль – 1 ст. ложка; вода; масло вершкове – 225 р. Для начинки:
лимонний сік – 1 ст. ложка; кориця мелена – 1 ч. ложка; яблука – 300 г; цукор – 100 г; крохмаль картопляний – 2 ст. ложки; імбир мелений – щіпка; масло вершкове – 30 р. Для змазування:
яйце – 1 шт.; вершки – 1 ст. ложка. Приготування Сіль, цукор і борошно висипаємо з чашу блендера і перемішуємо. Потім додаємо охолоджене масло, нарізане кубиками, і розтираємо до отримання крихти. Далі поступово вливаємо холодну воду і збираємо тісто в грудку. Викладаємо його на стіл, гарненько обминаємо, ділимо на 2 частини, загортаємо в плівочку і прибираємо на 1 годину в холодильник. Для приготування начинки, яблука промиваємо, чистимо, вирізаємо серцевину і шаткуємо скибочками. Потім складаємо фрукти в миску, посипаємо цукром і меленою корицею. Додаємо крохмаль, мелений імбир і скроплюємо лимонним соком. Гарненько все перемішуємо і залишаємо на 15 хвилин. Тісто розділяємо на частини, розкачуємо на столі в тонкі пласти і викладаємо один у форму для пирога, формуючи бортики. Зверху розподіляємо яблучну начинку і розкладаємо шматочки масла. Тепер накриваємо все другим пластом, заліплюємо краю і робимо зверху невеликі надрізи. Яйце збиваємо з вершками і заливаємо всю поверхню пирога. Ставимо його на 30 хвилин у холодильник, а потім відправляємо в гарячу духовку.
Тертий яблучний пиріг з пісочного тіста
Інгредієнти: борошно – 150 г; яблука – 6 шт.; масло вершкове – 200 г; вода холодна – 1 ст. ложка; ваніль і кориця – для прикраси; цукор – 150 р. Приготування Яблука промиваємо, видаляємо серцевину і шаткуємо тонкими скибочками.
Масло поділяємо навпіл, нарізаємо кубиками й викладаємо трохи на дно форми. Рівномірно посипаємо цукром і розподіляємо по всій поверхні яблучні шматочки. Залишилося масло теж дрібно рубаємо і розтираємо з борошном до отримання крихти. Після цього додаємо ложку крижаної води і замішуємо м'яке тісто пісочне. Розкачуємо його тонким шаром, накриваємо начинку і випікаємо пиріг в розігрітій духовці близько півгодини. Готове ласощі охолодити у формі, а потім акуратно перевертаємо на плоске блюдо, щоб карамельні яблука виявилися зверху. В якості прикраси використовуємо за бажанням корицю і ваніль.