Вернуться назад Распечатать

Масляний бісквіт

Масляний бісквіт
По суті, бісквіт – це солодкий пористий корж, до складу якого обов'язково входять пшеничне борошно, цукор і яйця, іноді в тісто додають і деякі інші інгредієнти, які впливають на текстуру, аромат і смак виробу.
Відомо безліч видів і різних рецептів бісквітів.

Розповімо, як приготувати масляний бісквіт.
Від звичайного класичного бісквіта масляний, деяким чином відрізняється за способом приготування і складом: у рецептуру входить велика кількість масла. Саме тому масляний бісквіт виходить більш щільним.

Масляний шоколадний бісквіт – рецепт


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне з низьким вмістом клейковини – 150 г;

  • цукор – 150 г;

  • яйця курячі – 5 шт.;

  • молоко жирне або вершки – 50 мл;

  • масло вершкове – 50 г;

  • ваніль або кориця – 2 щіпки;

  • бренді плодове, ром або віскі – 2 ст. ложки;

  • какао-порошок – 1-3 ст. ложки;

  • сода – 1 щіпка;

  • сік лимона.


  • Приготування
    Вмикайте духову шафу за 10 хвилин до початку приготування тіста. Найкраща задана температура до 200 - 210 градусів.
    Приготування масляного бісквіту вимагає уважності і зосередженості. Точно дотримуйтесь рецептурою і все вийде.
    Змішуємо какао з половиною цукру і яєчними жовтками, збиваємо вручну віночком. Одночасно другу частину цукру збиваємо в міксері разом з білками до стану стійкої піни.
    Розтоплене на водяній бані вершкове масло збиваємо з молоком або вершками, вливаємо бренді, додаємо ваніль. Остуджуємо приблизно до 30 градусів.
    Змащуємо форму для випікання вершковим маслом (можна простелити промасленим пекарської папером).
    Діємо швидко.
    З'єднуємо в робочій мисці шоколадно-жовткову суміш, білково-цукрову піну і вершково-молочну масу. Додаємо соду погашену соком лимона і просіяне борошно. Можна додатково недовго збити тісто ручним міксером.
    Виливаємо приготоване тісто у форму для випічки. Ставимо форму в духовку. Через 10 хвилин
    Масляний бісквіт
    зменшуємо вогонь таким чином, щоб трохи знизити температуру (приблизно на 10-20 градусів). Загальний час випікання близько 40 хвилин.
    У процесі випікання духовку відкривати і навіть відкривати не можна, інакше бісквіт осяде.
    Щоб легше витягувати готовий корж, ставимо форму на мокрий холодний рушник. Перед витягом варто почекати хвилин 30.
    Якщо вам потрібно спекти не шоколадний бісквіт , а світлий просто виключіть з рецептури какао і додайте трохи борошна або крохмалю.