Повидло – традиційний харчовий продукт, типовий для слов'янських та інших країн східної Європи. Процес його приготування принципово відрізняється від приготування джему, конфітюру та інших подібних. У повидло додається значно менша кількість цукру, а тому воно корисніше, ніж варення.
На вихідні дні, щоб побалувати своїх домашніх і гостей можна спекти відкритий пиріг з повидлом – чудове блюдо для ланчу, тісто для цього краще всього зробити дріжджове.
Повидло можна використовувати будь-сливове, абрикосове, яблучне, айвове, з інших фруктів і ягід, змішане. Бажано, звичайно, щоб повидло було домашнім, без будь-яких сумнівних добавок типу сорбінової кислоти та інших.
Відкритий пиріг з яблучним повидлом з дріжджового тіста – рецепт
борошно пшеничне – 2 склянки; молоко або вода – 1 склянка; дріжджі – 1 пакетик; сіль – 1 щіпка; цукор – 1 ч. ложка; бренді плодове – 1 ст. ложка; повидло яблучне; білок курячого яйця – 1 шт.; вершкове масло або шматочок сирого свинячого сала. Приготування В злегка підігрітому молоці розчинний цукор, додамо дріжджі і 2 ст. ложки борошна. Перемішаємо і помістимо миску з опарою в тепло десь на півгодини.
Коли опара піднялася, перелити її в миску, додаємо сіль і вливаємо бренді – воно поліпшить запах, смак і структуру тіста в процесі випікання. Потроху додаємо просіяне борошно. Замішувати тісто краще руками, ну, або міксером зі спеціальною насадкою.
Вимішуємо тісто ретельно, але недовго, формуємо ком і поміщаємо в тепло ще на півгодини.
Обминаємо тісто і можна будувати пиріг або повторіть цикл ще раз.
Розкачуємо з тіста пласт-підкладку і кілька тонких круглих «ковбасок». На змащеному деку або у формі викладаємо підкладку, таким чином, щоб вийшли бортики. Можна сформувати їх окремо і скріпити з підкладкою. Товстим рівним шаром заповнюємо підкладку повидлом.
Розкачуємо «ковбаски» з тіста у «стрічки», з яких будуємо «ґрати», скріплюючи кінці з бортиком.
Ставимо пиріг в духовку або в протоплену російську піч приблизно хвилин 40 (орієнтуємося по виду тесту).
Готовий пиріг змащуємо яєчним білком і даємо йому постояти перед розрізанням хоча б хвилин 15. Подаємо з чаєм чи компотом, може бути з кавою, каркаде, айраном або кефіром.
Цю чудову випічку краще все ж є в першій половині дня.