Лимонний пиріг – десерт поза сезону: влітку він здатний наситити вас, освіжаючи легкою кислинкою і не приводячи до переїдання, а взимку розбавити нудну палітру сонячними відтінками. Традиційний тарт з лимонним кремом в наших варіаціях буде прикрашати пишні білкова шапка безе, яка після підрум'янюється в духовці або за допомогою пальника.
Лимонний пиріг з безе – рецепт
Якщо у вас в розпорядженні є готова основа з пісочного тіста, приготування цього лимонного пирога може і зовсім обійтися без випічки, оскільки його начинкою служить заварний цитрусовий крем і меренга, не потребують теплової обробки.
Інгредієнти: Для основи:
борошно - 335 г; цукрова пудра - 95 г; вершкове масло - 225 г; яйця - 2 шт. Для начинки:
яйця - 4 шт.; яєчні жовтки - 4 шт.; крохмаль - 10 г; цедра і сік 3 лимонів; цукровий пісок - 195 г; вершкове масло - 115 р. Для меренги:
яєчні білки - 4 шт.; цукровий пісок - 135 р. Приготування Основа являє собою простий пісочний корж, який нам не раз доводилося готувати. Для приготування такого виду тесту зручно скористатися блендером, який досить помістити всі інгредієнти одночасно і перетворити їх у крихту. Масло при цьому обов'язково має бути крижаним. У відсутність блендера доведеться орудувати ножем. Сформованное тісто розкачайте, покрийте їм форму і поставте її в морозилку на півгодини. По закінченні часу додайте основу під пресом у розігрітому до 185 градусів духовій шафі на 45 хвилин.
Всі інгредієнти, крім вершкового масла, збивають разом і розміщують над водяною банею. Через 10 хвилин регулярного помішування наповнювач торта повинен встигнути загуснути в достатній мірі. Зніміть начинку і додайте до неї шматочки крижаного олії. Готову начинку вилийте в остигнула основу. Перетворіть жовтки і цукор в щільну меренгу і викладіть її поверх кремової начинки довільно або отсадите шпіцом. За допомогою пальника підрум'яньте білки і сервіруйте пиріг.
Пісочний пиріг з лимонною начинкою і безе
Вибравши один з наших рецептів пісочного тіста, ви можете заготовити пару-трійку заморожених основ для випічки і використовувати їх для приготування швидких пирогів зразок цього, з начинкою з лимонного кастарда всередині.
Інгредієнти: Для пирога:
основа з пісочного тіста - 1 шт.; яєчні жовтки - 4 шт.; крохмаль - 15 г; вода - 355 мл; цукровий пісок - 210 г; сік лимона - 120 мл; вершкове масло - 65 г; лимонна цедра - 1 ст. ложка; Для меренги:
яєчні білки - 7 шт.; ванілін - 5 г; цукровий пісок - 155 р. Приготування Попередньо запечіть саму основу для лимонного пирога з безе, після чого охолодіть її. Поставте суміш На вогонь з води, крохмалю і цукру з лимонним соком і цедрою. Після закипання проваріть суміш близько хвилини, а потім темперируйте нею яєчні жовтки, тобто вливайте порції гарячого розчину до яєць, безперервно перемішуючи все віночком. У готовий крем додайте шматочки крижаного масла і знову збийте. Розподіліть крем з пісочної основі і поставте все в духовку на 15 хвилин при 175 градусах. Охолодіть пиріг і покрийте шаром мерегни з білків, ванілі і цукру. Поверніть десерт в духовку ще на 10 хвилин, щоб «шапка» збитих білків схопилася. Пиріг з лимонною начинкою і безе подається через пару годин після випікання.
Лимонний пиріг з пісочного тіста з безе
Інгредієнти: Для пирога:
печиво - 220 г; вершкове масло - 55 г; цукровий пісок - 185 г; цедра 2 лимонів; лимонний сік - 115 мл; яйця - 4 шт. Для меренги:
яєчні білки - 4 шт.; цукор - 155 р. Приготування Для основи змішайте крихти печива з розтопленим маслом, утрамбуйте на дно форму і випікайте 15 хвилин при 175 градусах. За цей час збийте всі інші інгредієнти для начинки разом. Вилийте суміш на основу і поверніть пиріг в духовку на 20 хвилин. Поверх теплого пирога викладіть меренгу із збитих з цукром білків і підрум'яньте поверхню пальником.