Пропонуємо рецепти приготування неймовірно смачних кексів на манці. Трохи вільного часу і мінімальний набір продуктів, і ваше чаювання буде забезпечено смачним десертом.
Рецепт сирного кексу з манкою
Інгредієнти: сир – 350 г; крупа манна – 220 г; кефір – 220 мл; яйця – 3 шт.; цукровий пісок – 125 г; ванільний цукор – 15 г; масло вершкове – 90 г; розпушувач – 20 г; родзинки – 90 р. Приготування Для приготування такого кексу перетираємо сир через ситечко або ж розбиваємо блендером до гладкості і змішуємо з кефіром. В окремій ємності розбиваємо яйця з додаванням цукрового піску і ванільного цукру до пишної, повітряної піни. Продовжуючи процедуру збивання, вводимо сир з кефіром, а потім м'яке вершкове масло. В кінці процесу всипаємо потроху манну крупу, розпушувач і збиваємо масу до однорідності. Залишаємо отримане сирне тісто на тридцять хвилин для набухання манної крупи.
Тим часом промиваємо родзинки, заливаємо його на десять хвилин окропом, а потім зливаємо і обсушуємо на серветці або паперовому рушнику.
У дозріле тісто кидаємо підготовлений родзинки, перемішуємо і викладаємо масу в попередньо промаслений форму для кексів. Прогріваємо духовку до 180 градусів і випікаємо в ньому кекс приблизно одну годину. По готовності даємо йому охолонути, і можемо подавати. Можна при бажанні змастити поверхню кексу шоколадною помадкою або просто варенням.
Скориставшись запропонованим рецептом можна приготувати як один великий кекс, так і спекти багато сирних кексів з манкою в силіконових формочках.
Морквяний кекс з манкою - рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 160 г; крупа манна – 200 г; натерта морква – 350-400 г; кефір – 250 мл; яйця – 2 шт.; цукровий пісок – 140 г; ванільний цукор – 15 г; олія рафінована рослинна – 100 мл; харчова сода – 15 р. Приготування Манну крупу змішати з кефіром і даємо настоятися і набрякнути протягом двадцяти хвилин. Поміщаємо яйця в суху і чисту ємність, збиваємо міксером протягом п'яти хвилин, а потім додаємо цукровий пісок і ванільний цукор і збиваємо ще такий же час. Моркву чистимо, перетираємо через маленьку тертку і віджимаємо сік. Нам знадобиться приблизно дві склянки тертої морквяної маси.
Тепер з'єднуємо яєчну і морквяну масу і перемішуємо. У кефір з манкою додаємо соду, розмішуємо і виливаємо до інших компонентів. На наступному етапі всипаємо попередньо просіяне борошно, перемішуємо, додаємо рослинне масло і знову розмішуємо. Не збиваємо!
Підготовлене тісто виливаємо у силіконову форму для кексу і ставимо в прогріту духовку. Випікаємо кекс при температурному режимі 180 градусів протягом сорока-п'ятдесяти хвилин. Час може змінюватись в залежності від діаметру форми і можливостей духової шафи.
Рецепт кексу з гарбуза і манки з цитрусовим смаком
Інгредієнти: борошно пшеничне – 330-350 м; крупа манна – 160 г; пюре гарбузове – 160 г; кефір – 160 мл; яйця – 2 шт.; цукровий пісок – 160 г; ванільний цукор – 15 г; масло вершкове – 60 г; харчова сода – 10 г; цедра половини лимона; цедра половини апельсина. Приготування У кефір додаємо соду, цукровий пісок і манну крупу, перемішуємо і залишаємо для набухання на одну годину.
Після закінчення часу додаємо збиті яйця до піни, м'яке вершкове масло, подрібнену цедру лимона і апельсина і гарбузове пюре. Гарбузове пюре можна отримати наступним чином: гарбуз миємо, розрізаємо навпіл, позбавляє від насіння і запікаємо в духовці протягом приблизно півтори години. Потім выскабливаем м'якоть ложкою і розбиваємо блендером до отримання пюре.
Після того як ми додали в тісто пюре, всипаємо просіяне борошно, перемішуємо і розкладаємо по попередньо промасленим формочках. Відправляємо їх в заздалегідь прогріту до 180 градусів духовку і випікаємо протягом сорока хвилин. Готовність визначаємо традиційно з допомогою дерев'яної лучинки.