Пряники - це добре, а пряники зі смачною начинкою - ще краще. Більш того, додавати начинку них - нікчемна справа, а відмінність - у приготуванні самого тесту для солодкого страви. Давайте навчимося справу і те, і інше, з допомогою доступних рецептів з нашої статті.
Рецепт пряників з карамельної начинкою
Інгредієнти: вершкове масло - 250 г; коричневий цукор - 1 ст.; мед - 1 /4 ст.; яйця - 2 шт.; ванільний екстракт - 2 ч. ложки; мелений імбир - 2 ч. ложки; кориця - 1 ч. ложка; мускатний горіх - 1 ч. ложка; мелена гвоздика - 1 ч. ложка; борошно - 3 1/2 ст.; крохмаль - 2 ст. ложки; сода - 1 1/2 ч. ложки; сіль - щіпка; карамельні цукерки - 24 шт. Приготування У мисці збиваємо м'яке вершкове масло і цукор протягом 3 хвилин. Додаємо в масляну суміш мед і знову перемішуємо. Тепер, не перестаючи перемішувати, вбиваємо до маслу по одному яйцю. Змішуємо ванільний екстракт з корицею, імбиром, мускатним горіхом і гвоздикою. Додаємо прянощі в масляну суміш і приступаємо до додавання сухих інгредієнтів: просіяного борошна, соди, солі і крохмалю. Готове тісто вимішуємо руками, обертаємо плівкою і охолодити в холодильнику 30-40 хвилин.
Ділимо тісто на порції, загортаємо в них карамельні цукерки і викладаємо на деко. Медові пряники з начинкою будуть готові через 10 хвилин запікання при 180 градусах.
Рецепт тульського пряника з начинкою
Інгредієнти: борошно - 430 г; цукор - 200 г; яйця - 2 шт.; вершкове масло - 125 г; мед - 1/3 ст.; мелена кориця - 1 ст. ложка; сода - 1 ч. ложка; вишневе варення. Приготування Цукровий пісок збиваємо з яйцями, содою, корицею і медом. В отриману яєчну масу додаємо м'яке вершкове масло, ретельно все перемішуємо і ставимо на водяну баню. Готуємо основу для тесту 10 хвилин, помішуючи, після чого починаємо додавати борошно. Спершу насипаємо склянку просіяного борошна і ретельно все перемішуємо. Знімаємо тісто з вогню, охолоджуємо і додаємо борошно частинами.
Готове тісто ретельно вимішуємо руками і розкачуємо на посипаній борошном поверхні до товщини близько 05 див. тісто Розрізаємо на рівні за розміром квадрати (всього має вийти 6 штук). Так як ми вирішили приготувати пряники з вишневою начинкою, то закладаємо в центр однієї з половинок вишневе варення , але традиційні тульські пряники готуються з начинкою з фруктового повидла.
Тепер покриваємо другим шаром тіста, защипуємо краю і ставимо пряники в духовку, розігріту до 180 градусів. Через 10 хвилин пряники будуть готові.
Остиглі тульські пряники можна покрити глазур'ю, змішавши 2 столові ложки молока з 5 столовими ложками цукрової пудри і проваріть суміш 5 хвилин.
Заварні пряники з начинкою
Інгредієнти: борошно - 1 ст.; яйце - 1 шт.; сода - на кінчику ножа; мед - 2 ст. ложки; сметана - 1 ст. ложка; вершкове масло - 1 ст. ложка; кориця - щіпка; кардамон - щіпка; аніс - щіпка; гвоздика - 1 бутон; повидло для начинки. Приготування Яйця збиваємо з цукром і медом дочиста. Додаємо в яєчну суміш вершкове масло, трохи сметани, соду, і знову все перемішуємо до однорідності. Ставимо все на водяну баню і варимо, помішуючи, 5-7 хвилин. Коли маса збільшиться в розмірі, додаємо просіяне з прянощами борошно і замішуємо щільне тісто.
Розкачуємо тісто до товщини 05 см, викладаємо зверху шар повидла і накриваємо другим пластом тіста поверх. Защепляем краю пряника і ставимо його в розігріту до 180 градусів духовку на 15-20 хвилин. Готовий пряник, при бажанні, можна змастити глазур'ю, а можна просто відразу нарізати на порції і подати до столу.