Серед величезного різноманіття домашньої випічки кекси є самим простим і швидким варіантом. Але це не заважає їм користуватися авторитетом серед споживачів у вигляді прекрасного смаку, а серед господинь завдяки широким можливостям для експериментів.
Пропонуємо кілька рецептів цього невигадливого десерт до чаю, які ви зможете взяти за основу ваших майбутніх кулінарних дослідів.
Як приготувати кекси в формочках в домашніх умовах на кефірі?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 220 г; яйце – 1 шт.; рафінована рослинна олія – 90 мл; кефір – 220 мл; цукровий пісок – 160 г; цукор ванільний – 20 г; розпушувач – 15 г; родзинки – за смаком; сіль – щіпка; цукрова пудра . Приготування Спочатку гарненько промиваємо родзинки, запарюємо його на десять хвилин гарячою водою, а потім відкидаємо на друшляк, даємо стекти, і обсушуємо на паперовому рушнику.
Яйце збиваємо з дрібкою солі до пишноти і змішуємо з кефіром. Всипаємо в рідку основу цукровий пісок, ванільний цукор, змішану з розпушувачем заздалегідь просіяне борошно і розмішуємо масу за допомогою віночка до отримання гладкої, однорідної маси без домішки борошняних грудочок і нерозчинених цукрових кристалів. Консистенція готового тіста повинна бути трохи густіше, ніж сметана. В кінці замісу додаємо підготовлений раніше родзинки.
Тепер розливаємо тісто з промасленим формах (якщо силіконові форми, то можна не змащувати) і ставимо їх у заздалегідь прогрітий духова шафа. Випікаємо кекси при температурному режимі 185 градусів протягом приблизно двадцяти-тридцяти хвилин. Час перебування виробів у духовці може змінюватись у залежності від можливостей пристрою, а також розмірів форм.
По готовності даємо домашнім кекси з родзинками трохи часу на охолодження, а потім витягуємо з формочок, притрушиваем цукровою пудрою і можемо подавати.
При відсутності порційних формочок можна успішно спекти кекс у великій формі, дещо збільшивши час приготування, а родзинки при бажанні замінити горіхами, ягодами або іншими наповнювачами. Також можна урізноманітнити смак кексів додаванням ванілі, кориці або цедри цитрусових, а поверхню покрити замість цукрової пудри будь глазур'ю. Експериментуйте і насолоджуйтеся новими смаками.
Як приготувати смачний сирний кекс в домашніх умовах?
Інгредієнти: борошно пшеничне – 310 г; маргарин вершковий або масло – 160 г; сир з високим відсотком жирності – 280 м; родзинки без кісточок – 90-120 г; яйця великі – 3 шт.; цукровий пісок – 260 г; розпушувач – 10 г; ваніль – за смаком. Приготування Розм'якшений маргарин або вершкове масло змішуємо з цукровим піском, ваніллю, гарненько розтираємо і трохи збиваємо до легкості. Тепер перетираємо сир через ситечко або розбиваємо до гладкості блендером і додаємо в солодку масляну суміш. Знову розбиваємо масу міксером до однорідності, потім вбиваємо яйця і знову розбиваємо до отримання гладкої однорідної суміші.
Далі всипаємо просіяне і збагачену киснем борошно, додаємо розпушувач і знову розмішуємо масу до однорідності, тільки тепер вже за допомогою ложки або лопатки. Тепер прийшла черга родзинок. Його необхідно заздалегідь підготувати. Для цього промиємо його, запарим на кілька хвилин в окропі і потім обсушим.
Коли родзинки буде вмешан, викладаємо тісто в промаслений форму і ставимо в заздалегідь розігріту духовку. Необхідний температурний режим для такої випічки 165-170 градусів. Приблизно через одну годину кекс пропечеться і зарум'яниться. Готовність перевіряємо традиційно дерев'яною шпажкою.