Сирні «конвертики» - вельми популярна десертна випічка, в більшості варіантів що готується з сирного тіста (інші назви «поцілунки», «ракушки»). Сирне печиво «конвертики» можна подавати до чаю, кави, гарячого шоколаду та іншим подібним, а також з компотами, соками і кисломолочними напоями. Така нехитра, простий і швидкий у приготуванні випічка як сирні «конвертики», безумовно, порадує ваших домашніх і гостей.
Краще всього подавати сирні «конвертики» до сніданку, ланчу або послєполудєнному чаювання.
Розповімо, як приготувати «конвертики» з сиру в різних варіантах. Для приготування сирних «конвертиків» краще всього використовувати свіжий домашній сир середньої жирності (або сільський сир, куплений на ринку). Пшеничне борошно та інші використовувані продукти також повинні бути якісними.
Рецепт сирних конвертиків з цукром
Інгредієнти: сир свіжий - 200 г; борошно пшеничне - близько 300-350 м; натуральне вершкове масло - близько 180 г + трохи для змазування дека; яйце куряче - 1-2 шт. + 1 яєчний жовток для змазування; ром або бренді плодове - 1 ст. ложка; ваніль або кориця (тільки не разом) - 1-3 щіпки; цукор-пісок - близько 50-60 г (тобто близько 1/3 склянки) + ще трохи для посипання; сода, погашена соком лимона - 1 щіпка. Приготування Розтопити і злегка остудимо вершкове масло. З допомогою виделки розітремо в мисці сир з цукром і яйцем, додати розтоплене масло, погашену соду, ром, корицю або ваніль. Перемішаємо. Якщо сир, на вашу думку, суховатий більш ніж слід, можна додати в нього трохи сметани. Потроху додаємо в суміш просіяне (обов'язково) борошно і замішуємо тісто, можна міксером. Тісто має вийти не занадто крутим. Скачуємо його в ком, залишаємо в мисці, яку накриваємо чистою серветкою і поміщаємо в холодильник хвилин хоча б на 40 а краще - на 1-15 години, нехай расстаивается, «відпочиває».
По проходженні розрахункового часу обминаємо тісто і акуратно промешиваем. Робочу поверхню злегка присиплем борошном і розкачуємо з тіста пласт примірної товщиною 05 див. Вирізаємо з тіста кружечки за допомогою склянки.
Формуємо печива. Злегка присипаємо половинку кружальця цукром, складаємо коло по серединної осі вдвічі, а потім складаємо одержаний півколо навпіл і злегка притискаємо краю. У нас повинні виходити конвертики у формі сегмента кола рівного його 1/4 частини. Можливі й інші варіанти форм.
Конвертики викладаємо на змащене маслом деко (ще краще попередньо простелити промасленим папером деко). За допомогою кисті змащуємо печиво яєчним жовтком і злегка присипаємо цукром.
Випікаємо сирні «конвертики» в духовій шафі, розігрітій до температури близько 200 градусів С протягом 15-25 хвилин (контролюємо готовність візуально). Перед подачею печива хоча б злегка остуджуємо його. Їмо обережно, не втрачаючи самоконтролю - дрібні смачні «конвертики», що називається, відлітають в момент.
Можна дещо видозмінити і поліпшити рецепт сирного печива «конвертики», повністю виключивши з її складу цукор, адже він некорисний. Якщо виключити із складу тіста і спеції (тобто, ваніль або корицю і ром), то вийде печиво з несолодким нейтральним
смаком. Таку випічку можна буде подавати не лише до чаю, кави, кефіру і компоту, але також до рибних, м'ясних і грибних бульйонів і до різних супів (замість хліба).
Якщо трохи присолити сир перед замешиванием тесту для сирних «конвертиків» і трохи підсолювати їх у процесі складання, вийде чудове печиво до пива. Вживаємо з обережністю, не захоплюємося.
Можливі й інші варіанти приготування сирних «конвертиків», наприклад, їх можна робити з листкового тіста з сирною начинкою, складаючи конвертик з квадратики тіста.