Іноді (а деяким часто) хочеться до чаю або кави якого-небудь смачного печива, ну, і не шкідливого, а краще - корисного.
Розповімо, як і яке печиво можна спекти з інжиром.
Інжир (інша назва фіга або смоква) - надзвичайно смачний і корисний плід деревного багаторічної рослини листопадний фікус, росте і культивується в субтропічних широтах. Регулярне вживання в їжу інжиру особливо сприяє гарному травленню і роботі дихальної системи. Інжир вживають у різних видах: у свіжому, консервованому і сушеному. Основна маса населення на пострадянському просторі знайома з сушеним інжиром. Наші рецепти печива з інжиром у вигляді сухофруктів. Тому, в будь-якому випадку, перед тим як подрібнювати інжир і закладати його в тісто для печива, запарте плоди окропом на 10 потім воду злийте.
Дієтичне вівсяне печиво з інжиром
Інгредієнти: вівсяні пластівці - 1 стакан; молоко - 1 стакан; ром або плодове бренді - 1 ст. ложка; борошно - 4-5 ст. ложки; яйце куряче - 1 шт.; інжир сушений - 2-5 шт.; ядерця мигдалю - 5-8 шт.(або фундук). Приготування Вівсяні пластівці заллємо трохи теплим молоком і дочекаємося, щоб вони розбухнули і розм'якли. Додамо в миску з пластівцями яйце, ром, рубаний інжир і подрібнені ядра мигдалю (або горіхи). Перемішаємо і потроху підмішаємо борошна, скільки необхідно, щоб тісто вийшло не дуже рідким.
Розкотимо з тіста не занадто тонкий пласт, за допомогою склянки чи пробивний форми робимо печенюшки. Викладаємо їх на змащене маслом деко (а краще простелити його промасленим пергаментним папером). Випікаємо в духовій шафі до готовності, про яку можна судити по подрумяниванию і приємному аромату (приблизно близько 15-25 хвилин).
Це, так би язикати, базовий рецепт. Його можна трохи видозмінити.
В базовий склад корисного печива з інжиром можна включити суміш какао-порошку з цукром (співвідношення 1:1 тобто по 1 ст. ложці + щіпка кориці або ванілі, але не разом). Не включайте до складу багато цукру - він некорисний, також не вмикайте і мед , оскільки при нагріванні він утворює шкідливі речовини.
Щоб спекти сирне печиво з інжиром, додамо в тісто, приготоване за базовим рецептом, близько 150 г натурального сиру середньої жирності. Також додайте ще одне яйце. Густоту тіста регулюйте борошном.
Італійське печиво з інжиром
В Італії печиво з інжиром звичайно печуть до Різдва. У кожній області існують свої рецепти, ось один з них.
Інгредієнти: інжир сушений - близько 150 г; борошно пшеничне - близько 300 м; харчова сода, погашена соком лимона - на кінчику ножа; масло вершкове - 100 г (північний варіант, або 100 мл оливкової південний варіант); цукор-пісок - близько 130 м; яйце куряче - 1-2 шт.; ваніль - 1 щіпка; мигдальний лікер або солодке мускатне світле вино - близько 30 мл. Приготування Змішуємо цукор з маслом, додамо яйце, рубані горіхи, просіяне борошно, погашену соду, ваніль і лікер. Замісимо тісто (можна міксером на малих обертах), не вимішуємо його довго. Дамо тесту «відпочити»,
нехай розстоїться в холодильнику протягом 40 хвилин.
Розкачуємо з расстоявшегося тесту не тонкий пласт і з допомогою пробивний форми або склянки формуємо печенюшки. Викладаємо їх на простеленний промасленим пекарської папером деко і випікаємо до готовності в духовій шафі (близько 25-30 хвилин).
Печиво з інжиром можна зберігати в паперовому пакеті, в картонній коробці, в плетених ємностях.
Подавайте печиво з інжиром до сніданку, ланчу або послєполудєнному перекусу з кавою, чаєм, ройбушем, каркаде та іншими подібними напоями.