Спеціально для господинь, які не люблять працювати з пресованими дріжджами, пропонуємо варіанти приготування тіста для булочок з додаванням сухих дріжджів. У будь-якому з рецептів можна регулювати солодкість виробів, додаючи більше або менше цукрового піску. А приготувати з такого тіста можна не тільки булочки, але і іншу солодку випічку.
Солодке, здобне тісто для булочок з сухими дріжджами
Інгредієнти: молоко – 480 мл; яйця – 3 шт.; вершкове масло – 115 г; цукровий пісок – 115 г; сухі дріжджі – 1 маленький пакет; ванільний цукор; пшеничне борошно; сіль – щіпка. Приготування Відміряємо половину склянки молока, підігріваємо його до теплого стану і розчиняємо в ньому маленький пакетик сухих дріжджів. Всипаємо також двадцять грам цукрового піску, зовсім трохи борошна, перемішуємо і залишаємо суміш в теплому місці приблизно на п'ятнадцять хвилин.
Далі змішуємо в глибокій ємності отриману дріжджову масу з підігрітим молоком, що залишилося, розтопленим вершковим маслом і збитими з залишком цукру яйцями. Додаємо дрібку солі і ванільний цукор за смаком і перемішуємо.
Тепер малими порціями всипаємо просіяне борошно і вимішуємо до отримання некрутого, м'якого, злегка липнущего тесту. Визначаємо його в глибоку миску і залишаємо для вистоювання на тридцять-сорок хвилин обов'язково в тепле місце. Після закінчення часу-тісто буде готове до подальшого застосування і формування булочок. Особливо гарні з цього тесту кренделі з цукром, маком та іншими наповнювачами.
Швидке тісто на булочки на сухих дріжджах
Інгредієнти: молоко – 260 мл; яйця – 2 шт.; цукровий пісок – 65 г; сухі дріжджі – 3 ч. ложки; олія соняшникова без запаху – 50 мл; пшеничне борошно – 475-520 г; сіль – щіпка. Приготування Пшеничне борошно просіваємо в глибоку миску і формуємо по центру невелику воронку. Молочко підігріваємо до приємної теплоти, розчиняємо в ньому дріжджі і цукор і вливаємо в борошняну масу «ямку».
Коли дріжджову суміш спіниться, додаємо збиті з додаванням щіпки солі яйця і рослинне масло. На цьому етапі можна запровадити також додати ваніль або ванільний цукор. Замішуємо м'яке і не липнущее до рук тісто. Кілька разів обов'язково відбиваємо ком тесту об стіл. Так вироби будуть ніжніше, пишніше і однорідніше. Під час замісу змащуємо руки рослинним маслом. Тісто готове. Можемо приступати до формування булочок і вже їм даємо час підрости на деку, чого не вимагалося від тесту.
Таке тісто можна використовувати не тільки для булочок. З нього виходять також відмінні пиріжки, кулеб'яки і піца. Воно придатне як для випікання виробів у духовці, так і для приготування у фритюрі.
Смачне тісто для булочок на сухих дріжджах без яєць
Інгредієнти: молоко – 220 мл; борошно пшеничне – 480-550 г; вершковий маргарин або масло – 220 г; цукровий пісок – 60 г; сухі дріжджі – 3 ч. ложки; ванільний цукор; сіль – 5 р. Приготування Сухі дріжджі змішати з цукровим піском, сіллю, ванільним цукром, вливаємо в суміш тепле молоко і
перемішуємо гарненько. Потім додаємо розм'якшене вершкове масло або маргарин і знову перемішуємо. Далі просіваємо в ємність з отриманою сумішшю борошно і вимішуємо м'яке легке тісто. Воно повинне злегка липнути до рук. Не додавайте борошна занадто багато, краще притрушивать нею руки і поверхня при формуванні виробів.
Укладаємо ком тесту в глибоку ємність із кришкою або поліетиленовий пакет і визначаємо його в холодильник мінімум на чотири години, а можна на ніч. Після закінчення часу-тісто буде повністю готове до подальшого застосування. З нього можна приготувати дуже смачні шишки, плюшки з корицею або маком або будь-які інші булочки.