Рецепт знайомого кожному з дитинства торта «Прага» на ділі не має ніяких коренів в чеській столиці – це цілком і повністю радянський десерт, який придумав кондитер ресторану «Прага», взявши за основу класичний рецепт торта «Захер».
Празький торт за класичним рецептом складається з шоколадних тістечок, просочених абрикосовим варенням і промазанных масляним кремом. Готовий десерт покривають шоколадною глазур'ю або помадкою.
Класичний рецепт празького торта зі згущеним молоком
Так як в радянські часи багато кондитерські вироби опинялися на столах лише після тривалого перебування в чергах, домогосподарки навчилися випікати самі різноманітні ласощі в домашніх умовах, празький торт не став винятком. Якщо вам не доводилося готувати шоколадну випічку самостійно, то «Прага» стане прекрасною можливістю попрактикувати свої вміння.
Інгредієнти: Для бісквіта:
яйця - 6 шт.; цукор - 155 г; борошно - 115 г; какао-порошок - 25 г; вершкове масло - 40 р. Для крему:
яєчний жовток - 1 шт.; вода - 15 мл; згущене молоко - 125 мл; вершкове масло - 225 г; какао-порошок - 10 р. Для глазурі:
абрикосове варення - 55 г; чорний шоколад - 95 г; вершкове масло - 45 г; жирні вершки - 115 мл Приготування Як ви могли помітити, коржі для торта готуються без додавання розпушувача, їх пишність і пористість забезпечується збитими яєчними білками, а тому спершу нам необхідно розділити білки і жовтки. Останні можна з'єднати з половиною всього цукру відразу, а от білки спочатку збивають до м'яких піків, лише потім підсипають цукор і продовжують збивання до досягнення стійких піків. Обережно з'єднайте жовткову суміш з білками, щоб уникнути втрат повітря.
Змішайте сухі інгредієнти разом і знову з максимальною обережністю введіть їх до яєць. Перемішавши всі разом, влийте розтоплене масло і повторіть вимішування. Випікайте корж при 180 градусах близько півгодини, неодмінно в промасленим і вистеленний пергаментом формі. Остиглий бісквіт розділіть натроє.
Рецепт крему для празького торта також не складний. Збийте жовток з водою і влийте до згущеного молока. Додайте всі над вогнем і дочекайтеся закипання суміші (не кип'ятіть!) при постійному помішуванні. Протягом 3-4 хвилин збивайте м'яке масло з какао, а в отриманий крем порціями вливайте загуслу згущене молоко.
Розтопіть шоколад з допомогою суміші підігрітих вершків і масла. Глазур готова.
Промажте два коржі кремом і накрийте третім. Зовні покрийте торт абрикосовим варенням. Розмістіть торт на решітці і полити шоколадною глазур'ю так, щоб покрити боки і верх максимально рівномірно. Залиште глазур застигнути, а потім нарізайте і пробуйте.
Простий рецепт празького торта в домашніх умовах
Інгредієнти: Для бісквіта:
яйця - 2 шт.; кефір - 190 мл; цукровий пісок - 115 г; сода - 1 ч. ложка; вершкове масло - 55 г; борошно - 195 г; какао - 35 р. Для крему:
вершкове масло - 125 г; яєчні жовтки - 3 шт.; згущене молоко - 65 мл; вода - 45 мл; шоколад - 35 р. Для глазурі:
абрикосовий джем - 55 г; шоколад - 125 г; вершки - 110 мл Приготування Перетворіть яйця і цукровий пісок в кремоподібну повітряну масу з допомогою віночка. Влийте розтоплене масло, додайте кефір. Окремо змішайте всі сухі складові і додайте їх до рідин. Отримане тісто, розрівняйте у формі і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. Остиглі коржі розділіть натроє.
Для крему збийте масло в крем окремо від інших складових. Залишилися інгредієнти змішайте і поставте на плиту, чекаючи закипання. Остудити суміш зі згущеного молока і яєць, влийте її до масляного крему і знову збийте. Промажте кожен корж, крім верхівки, готовим кремом, сформований покрийте торт джемом і полити шоколадною глазур'ю з розтопленого з гарячими вершками шоколаду. Ось і весь рецепт празького торта на кефірі, залишається лише почекати застигання глазурі і можна приступати до дегустації.