Вернуться назад Распечатать

Празький торт – рецепт

Празький торт – рецепт
Рецепт знайомого кожному з дитинства торта «Прага» на ділі не має ніяких коренів в чеській столиці – це цілком і повністю радянський десерт, який придумав кондитер ресторану «Прага», взявши за основу класичний рецепт торта «Захер».
Празький торт за класичним рецептом складається з шоколадних тістечок, просочених абрикосовим варенням і промазанных масляним кремом. Готовий десерт покривають шоколадною глазур'ю або помадкою.

Класичний рецепт празького торта зі згущеним молоком


Так як в радянські часи багато кондитерські вироби опинялися на столах лише після тривалого перебування в чергах, домогосподарки навчилися випікати самі різноманітні ласощі в домашніх умовах, празький торт не став винятком. Якщо вам не доводилося готувати шоколадну випічку самостійно, то «Прага» стане прекрасною можливістю попрактикувати свої вміння.
Інгредієнти:
Для бісквіта:

  • яйця - 6 шт.;

  • цукор - 155 г;

  • борошно - 115 г;

  • какао-порошок - 25 г;

  • вершкове масло - 40 р.


  • Для крему:

  • яєчний жовток - 1 шт.;

  • вода - 15 мл;

  • згущене молоко - 125 мл;

  • вершкове масло - 225 г;

  • какао-порошок - 10 р.


  • Для глазурі:

  • абрикосове варення - 55 г;

  • чорний шоколад - 95 г;

  • вершкове масло - 45 г;

  • жирні вершки - 115 мл


  • Приготування
    Як ви могли помітити, коржі для торта готуються без додавання розпушувача, їх пишність і пористість забезпечується збитими яєчними білками, а тому спершу нам необхідно розділити білки і жовтки. Останні можна з'єднати з половиною всього цукру відразу, а от білки спочатку збивають до м'яких піків, лише потім підсипають цукор і продовжують збивання до досягнення стійких піків. Обережно з'єднайте жовткову суміш з білками, щоб уникнути втрат повітря.
    Змішайте сухі інгредієнти разом і знову з максимальною обережністю введіть їх до яєць. Перемішавши всі разом, влийте розтоплене масло і повторіть вимішування. Випікайте корж при 180 градусах близько півгодини, неодмінно в промасленим і вистеленний пергаментом формі. Остиглий бісквіт розділіть натроє.
    Рецепт крему для празького торта також не складний. Збийте жовток з водою і влийте до згущеного молока. Додайте всі над вогнем і дочекайтеся закипання суміші (не кип'ятіть!) при постійному помішуванні. Протягом 3-4 хвилин збивайте м'яке масло з какао, а в отриманий крем порціями вливайте загуслу згущене молоко.
    Розтопіть шоколад з допомогою суміші підігрітих вершків і масла. Глазур готова.
    Промажте два коржі кремом і накрийте третім. Зовні покрийте торт абрикосовим варенням. Розмістіть торт на решітці і полити шоколадною глазур'ю так, щоб покрити боки і верх максимально рівномірно. Залиште глазур застигнути, а потім нарізайте і пробуйте.

    Простий рецепт празького торта в домашніх умовах


    Інгредієнти:
    Для бісквіта:

  • яйця - 2 шт.;

  • кефір - 190 мл;

  • цукровий пісок - 115 г;

  • сода - 1 ч. ложка;

  • вершкове масло - 55 г;

  • борошно - 195 г;

  • какао - 35 р.


  • Для крему:

  • вершкове масло - 125 г;

  • яєчні жовтки - 3 шт.;

  • згущене молоко - 65 мл;

  • вода - 45 мл;

  • шоколад - 35 р.


  • Для глазурі:

  • абрикосовий джем - 55 г;
  • Празький торт – рецепт

  • шоколад - 125 г;

  • вершки - 110 мл


  • Приготування
    Перетворіть яйця і цукровий пісок в кремоподібну повітряну масу з допомогою віночка. Влийте розтоплене масло, додайте кефір. Окремо змішайте всі сухі складові і додайте їх до рідин. Отримане тісто, розрівняйте у формі і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. Остиглі коржі розділіть натроє.
    Для крему збийте масло в крем окремо від інших складових. Залишилися інгредієнти змішайте і поставте на плиту, чекаючи закипання. Остудити суміш зі згущеного молока і яєць, влийте її до масляного крему і знову збийте. Промажте кожен корж, крім верхівки, готовим кремом, сформований покрийте торт джемом і полити шоколадною глазур'ю з розтопленого з гарячими вершками шоколаду. Ось і весь рецепт празького торта на кефірі, залишається лише почекати застигання глазурі і можна приступати до дегустації.