В наш час прилавки супермаркетів рясніють широким асортиментом кондитерських виробів. Але хіба може якась випічка зрівнятися з тією, яка приготована в домашніх умовах, власними руками? А яким наповнений ароматом будинок, коли в духовці печеться щось смачненьке і солоденьке! Він огортає, ніби ковдрою і вам стає тепло і затишно.
Сьогодні ми пропонуємо порадувати своїх рідних і приготувати для них пісочні тістечка.
Універсальний рецепт пісочного тістечка
Інгредієнти: борошно – 300 г; маргарин – 210 г; цукрова пудра – 115 г; яєчні жовтки – 2 шт.; яйце – 1 шт. (для змазування форми); сметана – 1-2 ст. ложки ванілін; сіль; мелені волоські горіхи – 110 г; цукор – 35 г (для посипки). Приготування У просіяне борошно додаємо розм'якшений маргарин і подрібнюємо його на маленькі шматочки так, щоб вони майже не відчувалися пальцями в борошні. Додаємо цукрову пудру, розмішуємо з борошном і маргарином, робимо в центрі суміші ямку, викладаємо в неї яєчні жовтки, сметану, ванілін, солимо і замішуємо тісто руками, щоб всі інгредієнти з'єдналися в одне ціле.
З тіста сформувати кулю і поставимо в холодильник для охолодження. Потім рясно посипаємо стіл борошном і розкачуємо тісто товщиною 5-7 мм За допомогою тонкого склянки вирізаємо кружечки. За допомогою лопатки маємо кружечки тесту на деко. Змащуємо кожен кружечок тіста збитим яйцем і посипаємо цукром з горіхами. Випікаємо в розігрітій духовці при 210 градусах, поки їх колір не стане світло-золотистим.
Оскільки цей рецепт універсальний, то посипання і глазур можна використовувати будь-яку.
Пісочне тістечко з повидлом
Тістечко з пісочного тіста завжди нагадує смак дитинства. Але ми можемо поринути в нього повністю, якщо зробимо ласощі з повидлом.
Інгредієнти: борошно (вищий сорт) – 600 г; вершкове масло – 320 г; цукор – 280 м; яйця – 2 шт.; розпушувач; сіль; ванільний цукор; повидло (з яблук чи слив)– 330-350 р. Приготування Дістаємо з холодильника масло і ріжемо шматочками, а далі перекручуємо його через дрібне сито в зручну миску, для замішування тіста. Сюди просіваємо борошно разом з розпушувачем і ретельно розмішуємо з маслом. Вбиваємо яйця, а слідом цукор і сіль. Швидкими рухами рук вимішуємо щільне тісто. Ставимо в холод на 40 хвилин. Потім ділимо тісто навпіл і розкачуємо пластами по 7-8 мм. Переміщаємо їх на деко і випікаємо 15 хвилин при 230 градусах. Готові основи обрізаємо з усіх боків. Намазуємо їх повидлом і накладаємо один на одного. Верхній корж з повидлом, посипаємо крихтою від обрізків. Тепер всі розрізаємо на рівні тістечка.
Пісочне тістечко з глазур'ю
Інгредієнти: Для тіста:
борошно – 850 г; маргарин або спред – 420 г; яйця курячі – 4 шт.; цукор – 650 г; сода – 15 ч. ложки; оцет – 15 ч. ложки; молоко – 50 мл; Для наповнення:
повидло (будь-яке) – 250 г; Для глазурі:
тепла вода – 250 мл; цукор – 375 г; лимонна кислота – 05 ч. ложки; харчовий барвник. Приготування М'який маргарин, збиваємо міксером на середній швидкості. Продовжуючи збивати, додаємо: яйця, цукор, гашену соду, молоко. Відклавши міксер, в цю миску висипаємо борошно і швиденько замішуємо тісто, відразу ж відправивши його на охолодження. Холодне тісто розкачуємо і ріжемо на трикутники, якщо є формочки інших фігурок, тоді використовуйте їх. Випікаємо отримані фігурки в духовій
шафі 18-20 хвилин при 180 градусах.
Поки всі остигає, зробимо глазур. У металеву посудину наливаємо теплу воду і висипаємо цукровий пісок. Ставимо ємність на плиту, а щоб не пригоріло, постійно помішуємо. Як тільки сироп почне загусати, вводимо барвник і лимонну кислоту. Потримавши на вогні ще пару хвилин, відставляємо.
Половину пісочних трикутників намазуємо повидлом і з'єднуємо з порожніми коржиками, а зверху поливаємо глазур'ю.
Такі тістечка найбільше сподобаються дітям, особливо якщо використовувати глазур різних кольорів!