Мало хто може встояти перед пишним, ніжним бісквітом . Опитування виявили, що більшість людей воліють торти і тістечка, приготовані на бісквітній основі. І само собою, приготовлені вдома ласощі і смачніше і набагато корисніше покупних. Однак далеко не завжди є настрій і час, щоб повозитися з приготуванням торта. Є вихід – готуємо бісквітний пиріг. Це дешевше, простіше і набагато швидше.
Елементарний рецепт Найпростіший рецепт бісквітного пирога включає мінімум компонентів і найпростіші операції. Готується недовго, правда, і з'їдається дуже швидко.
Інгредієнти: яйце I сорту – 4 шт.; цукровий пісок білий вітчизняного виробництва – 1 склянка; ванілін – 1 пакетик; мука в/с пшеничне якісна – 15 склянки; вершкове масло – 20 р. Приготування Готується бісквітний пиріг з допомогою міксера, простий рецепт все ж вимагає дотримання деяких тонкощів.
Перше – яйця повинні бути досить холодні. Зрозуміло, що не треба їх спеціально охолоджувати, але і тримати в теплі не можна.
Друге – білки відділяємо дуже акуратно. Якщо в них буде хоча б незначна кількість жовтка, не вийде піна. Білки починаємо збивати, краще використовувати міксер, хоча є фахівці, які і віночком добиваються потрібної консистенції. Білки вспениваем, потім обробляємо до отримання піків, і тільки після цього потроху всипаємо цукор. Окремо добре збиваємо жовтки з ваніліном. З'єднуємо обидві маси, тепер вже без міксера – лопаткою. Після того, як перемішаємо добре, починаємо всипати ретельно просіяне борошно. Знову використовуємо лопатку або ложку, щоб не зруйнувати структуру тесту. Форму змащуємо маслом, виливаємо тісто і печемо наш бісквітний пиріг в прогрітому духовій шафі близько півгодини.
Якщо ви любите шоколад Є чимало варіантів, як приготувати шоколадний бісквітний пиріг. Найпростіший – додаємо в тісто або розтоплений на водяній бані шоколад – 200 г чорного гіркого на зазначений обсяг тесту, або разом з борошном, додаємо просіяне какао – на цей об'єм тіста знадобиться 3-4 ст. ложки хорошого какао. На какао не економте – якщо продукт неякісний, то і пиріг буде несмачним. Можна, звичайно, поєднати рецепти, додати какао і шоколад. Тут вже вирішуйте самі, наскільки шоколадний смак хочете отримати.
Фруктові пироги Можна приготувати і варіант шарлотки – яблучний бісквітний пиріг. Яблука для пирога вибираємо кисло-солодкі, досить соковиті, бажано, осінні.
Інгредієнти: яблука сорту Голден або Злата – 4 шт.; яйце – 6 шт.; цукор-пісок рафінований вітчизняний – 15 склянки; борошно пшеничне в/с якісна – 25 склянки; сода – 1/3 ч. ложки; лимон – 1/4 шт.; масло «Фермерське» – 20 р. Приготування Тісто замішуємо, точно дотримуючись описаної технології. Поділяємо охолоджені яйця, жовтки збиваємо до темно-кремового відтінку, білки – до жорсткості, потім вводимо цукор, гашену соду (насипати соду в їдальню ложку і видавлюємо на неї сік лимона), підмішуємо борошно, залишивши 2 ложки.
Найкраще такий бісквітний пиріг виходить в мультиварці. Він у міру вологий, без твердої кірки. Так що змащуємо чашу мультиварки маслом, виливаємо в неї половину тіста. Яблука миємо і чистимо від шкірки, вирізаємо серцевину. Нарізати фрукти можна скибочками, часточками, кубиками. Обвалюємо їх у борошні, щоб вони не опустилися на дно, викладаємо в миску і заливаємо рештою тестом.
Точно так само готується бісквітний пиріг зі сливами. Різниця тільки в тому, що сливи від шкірки чистити не треба – просто виймаємо кісточки і ріжемо їх часточками. Сливу для бісквітного пирога вибрати краще не водянисту, среднеосенних сортів, наприклад, чорнослив.