Східне ласощі рахат-лукум давно користується популярністю у всьому світі, але його батьківщина Туреччина, безсумнівно, залишається лідером з кількості різновидів і рецептів приготування, а також по виробництву цього десерту.
Ми сьогодні розповімо, як зробити рахат-лукум в домашніх умовах і запропонуємо кілька варіантів приготування цього чудового ласощі.
Рахат-лукум у домашніх умовах - рецепт
Інгредієнти: крохмаль кукурудзяний – 160 г; желатин швидкорозчинний – 50 г; цукровий пісок – 200 г; кориця мелена – 5 г; ванілін – за смаком; кислота лимонна – 10 г; вода – 375 мл; цукрова пудра. Приготування Для приготування рахат-лукуму необхідна ємність з товстим дном. Це може бути казан або відповідний сотейник. Насипаємо в нього кукурудзяний крохмаль, цукровий пісок, корицю, швидкорозчинний желатин і ванілін і перемішуємо. Додаємо до сухої основі холодну воду і знову перемішуємо.
Визначаємо ємність з отриманою сумішшю на середній вогонь і, неперервно і інтенсивно розмішуючи, підігріваємо до кипіння. Витримуємо на вогні до загусання і отримання консистенції, як тісто. Додаємо на цьому етапі лимонну кислоту, прикручуємо вогонь до мінімального, і знову заважаємо, щоб лимонка повністю розчинилася. Як правило, час перебування на вогні коливається від п'ятнадцяти до двадцяти хвилин.
Вистилаємо форму харчовою плівкою, перекладаємо в неї приготовану масу і утрамбовуємо її добряче. Залишаємо ласощі при кімнатній температурі приблизно на сім-десять годин.
Потім перевертаємо форму на обробну дошку, знімаємо плівку і нарізаємо готовий рахат-лукум на кубики розміром приблизно два-три сантиметри. Притрушиваем їх спочатку крохмалем, а потім цукровою пудрою.
Яблучний рахат-лукум з горіхами - рецепт
Інгредієнти: яблука – 600 г; крохмаль кукурудзяний – 125 г; желатин швидкорозчинний – 50 г; тростинний цукор – 50 г; очищені волоські горіхи – 50 г; вода – 100 мл; цукрова пудра. Приготування Яблука миємо, очищаємо від шкірки, позбавляє від серцевини і нарізаємо на дрібні кубики. У сотейник з товстим дном наливаємо трохи води, всипаємо цукор, перемішуємо і визначаємо на вогонь. Після розчинення солодких кристалів закладаємо яблучка і припускаємо до м'якості. Потім додаємо подрібнені за допомогою ножа горіхи, і вливаємо тонким струмком, розведений у малої порції води, крохмаль. Безперервно заважаємо масу до загусання і прозорості і викладаємо на застелений плівкою форму. Даємо масі охолонути і застигнути, нарізаємо на квадратики і присипаємо цукровою пудрою.