Пряники – ароматна і смачна випічка, яка чудово урізноманітнює святкове меню. Ними також можна прикрасити новорічну ялинку, подарувати друзям або просто подати до чаю, прикрасивши різнобарвною глазур'ю . Давайте розглянемо з вами кілька домашніх рецептів пряників.
Рецепт м'ятних пряників
Інгредієнти: кориця мелена – 2 ч. ложки; борошно – 15 склянки; розпушувач для тіста – 1 ч. ложка; щіпка гвоздика; мускатний горіх – щіпка; тростинний цукор – 1 ст.; яйце – 1 шт.; масло рослинне – 50 мл; м'ятна есенція – 5 крапель; мед – 2 ст. ложки. Приготування У глибокій мисці змішуємо масло з яйцем, всипаємо коричневий цукор, кладемо мед, додаємо м'ятну есенцію і гарненько все збиваємо. В іншому посуді змішуємо борошно з сіллю, додаємо розпушувач, гвоздику, корицю і мускатний горіх. Духовку нагріваємо до 180 градусів, а деко застеляємо папером. З'єднуємо обидві суміші і замішуємо тісто. Ділимо його на 2 частини, скачуємо в ковбаски і нарізаємо шматочками. Кожен кулька обвалюємо в цукрі і злегка приплющиваем рукою. Викладаємо печиво на пергамент і випікаємо 15 хвилин в духовій шафі.
Рецепт медових пряників в домашніх умовах
Інгредієнти: борошно – 45 ст.; цукор – 1 ст.; розпушувач для тіста -1 ч. ложка; масло – 150 г; мед рідкий – 35 ст. ложки; вода – 05 склянки; сода харчова – 1 ч. ложка; кориця – 1 ч. ложка; гвоздика – 05 ч. ложки; яєчний білок – 1 шт.; свіжий сік лимонний – 1 ст. ложка; цукрова пудра – 15 ст. Приготування У каструльці змішуємо воду з цукром і медом. Ставимо посуд на вогонь і нагріваємо рідина. Додаємо корицю, імбир, гвоздику, масло, перемішуємо і знімаємо з вогню. Борошно з'єднайте з розпушувачем і содою. Акуратно вливаємо пряну теплу суміш, формуємо з тіста кульку і прибираємо його в холодильник, загорнувши в плівку. Духовку запалюємо і прогріваємо до 200 градусів. Від тесту відриваємо невеликий шматочок, розкочуємо тонко і формочками вирізаємо пряники. Деко застеляємо папером, викладаємо пряники і випікаємо в духовці 6 хвилин. Тим часом збиваємо міксером яєчний білок з лимонним соком і поступово додаємо цукрову пудру. Отриману суміш перекладаємо в кондитерський мішок і розмальовуємо цієї глазур'ю теплі пряники.
Рецепт тульського пряника
Інгредієнти: Для тіста:
цукор – 1 ст.; яйце – 2 шт.; маргарин – 100 г; сода – щіпка; мелена кориця – 1 ст. ложка; мед квітковий – 3 ст. ложки; борошно – 25 склянки; густий джем. Для глазурі:
цукор – 4 ст. ложки; вода – 2 ст. ложки. Приготування В розтоплений мед кидаємо соду, кладемо яйця, додаємо цукор і мелену корицю. Гарненько перемішуємо і встановлюємо на водяну баню на 10 хвилин. Позика знімаємо, всипаємо борошно і замішуємо еластичне тісто. Ділимо його на 2 частини, розкачуємо кожну і промазуємо один корж джемом. Зверху викладаємо другий корж, защипуємо краю і випікаємо пряник в гарячій духовці до готовності. Тим часом готуємо глазур: воду підігріваємо, всипаємо цукор і тушкуємо 3 хвилини.
Рецепт шоколадних пряників
Інгредієнти: борошно – 500 г; какао – 30 г; сода – 1 ч. ложка; масло вершкове – 100 г; яйце – 4 шт.; цукор – за смаком; цукрова пудра – за бажанням; прянощі подрібнені – 1 ч. ложка. Приготування Акуратно відокремлюємо жовтки від білків і збиваємо останні міксером до стану густої піни. Потім розтираємо окремо масло з цукром, додаємо прянощі, какао і вводимо яєчні жовтки, не перестаючи перемішувати масу. Після цього вводимо борошно з содою, викладаємо білки і замішуємо тісто. Розкачуємо його в тонкий корж, вирізаємо довільні фігурки і викладаємо заготовки на деко, змащене маслом. Випікаємо пряники 10 хвилин у гарячій духовці, а потім подаємо до столу, посипавши за бажанням цукровою пудрою або полив глазур'ю.