Якщо ви вважаєте магазинні пряники сумнівною гумової насолодою, яку необхідно жувати цілу годину, то саме час дати ласощів другий шанс, правда, вже в домашньому виконанні. Домашні пряники на кефірі з цим простим рецептами відрізняються м'якістю і легкістю, давно загубленої в магазинному продукті.
Рецепт пряників на кефірі в домашніх умовах
Крім кефіру, в якості основи для пряників може використовуватися кисле молоко, ряжанка, йогурт або нежирна сметана, словом, будь-яка кисломолочна основа середньої густоти забезпечить необхідну консистенцію і щільність тесту.
Інгредієнти: кефір - 490 мл; борошно - 720 г; цукровий пісок - 510 г; рослинне масло - 45 мл; сода - 2 ч. ложки; яєчні жовтки - 3 шт. Приготування З'єднайте кефір з яєчними жовтками і цукровим піском, додайте в суміш масло і соду. Гасити останню немає необхідності, оскільки вміст молочної кислоти в кефірі достатня для того, щоб впоратися з цим завданням. Тепер всипте третина всієї борошна і замісити липке тісто. Залишок борошна пересипте на робочу поверхню і покладіть в неї тісто. Поступово підбираючи борошно і опрацьовуючи суміш руками, добийтеся того, щоб тісто не втратило своєї м'якості та легкого липкості, але було зручно в роботі. На даному етапі тісто можна розкачати до півтора сантиметрової товщини і нарізати вручну або за допомогою фігурної вирубки. У центр кожної вирізаною форми можна покласти шматочок шоколаду або повидла.
Рецепт пряників на кефірі вже майже підійшов до кінця, залишається лише розкласти готовий продукт на покритому пергаментом деко і поставити в розігріту до 180 градусів духовку випікатися до зарум'янювання.
Як приготувати пряники на кефірі з медом?
Незважаючи на невисокий вміст меду в рецепті, пряники приготовані з нього виходять дивно ароматними. Крім самого меду в тісто можна додати і інші аромати, наприклад ванільний або ромовий екстракт.
Інгредієнти: кефір - 345 мл; цукровий пісок - 135 г; мед - 35 мл; сода - 1 ч. ложка; рослинне масло - 45 мл; яйця - 2 шт.; борошно - 475 р. Приготування Перетворіть яйця, рідкий мед і цукровий пісок в білястий повітряний крем. До яйцям влийте кефір, масло, ще раз збийте всі разом і з'єднайте з сухою сумішшю борошна і соди. Отримане тісто розкачайте до сантиметрової товщини, наріжте і викладіть на деко. Випікайте медові пряники у розігрітій до 180 градусів духовці 25 мнуть, а після охолодження глазируйте їх або просто посипте цукровою пудрою.