В сьогоднішніх рецептах ми вам розповімо, як приготувати класичну шарлотку. Це блюдо стає особливо актуальним з настанням нудних осінніх буднів з зябкими і дощовими вечорами, а також у зимовий період. Шматочок ароматною апетитною шарлотки з чашкою чаю підніме настрій і наповнить домашню атмосферу теплом і затишком.
Приготувати цей простий і разом з тим неймовірно смачний десерт можна як у духовці, так і скориставшись мультиварка.
Класичний рецепт шарлотки з яблуками в духовці
Інгредієнти: яблука – 750 г; борошно – 200 г; яйця курячі – 4 шт.; цукровий пісок – 200 г; ванільний цукор – 1 пакетик; сік лимона – 25 мл; розпушувач – 15 г; вершкове масло – 20 р; цукрова пудра. Приготування Яблучка моєму, позбавляє від плодоніжок, шкірки і серцевини з насінням. Потім нарізаємо їх невеликими шматочками і трохи збризкуємо лимонним соком.
Вбиваємо яйця в глибоку ємність, додаємо цукровий пісок, перемішуємо і збиваємо за допомогою міксера до пишноти, легкості і повного розчинення солодких кристалів. В кінці збивання додаємо ванільний цукор. Тепер всипаємо просіяне пшеничне борошно і розпушувач і перемішуємо до однорідної консистенції і повного розчинення борошняних грудочок.
Форму для випічки промазуємо щедро вершковим маслом і виливаємо в неї приготоване тісто. Тепер розкладаємо яблучні дольки по поверхні пирога, половину з них притапливаем грунтовно, а решта викладаємо зверху віялом або довільно, кому як більше подобається.
Визначаємо шарлотку в прогріту до 180 градусів духовку і витримуємо протягом сорока хвилин. Перевіряємо готовність дерев'яною лучиною і при необхідності збільшуємо час перебування в духовці пирога ще на десять хвилин.
По готовності даємо шарлотці трохи охолонути, притрушиваем зверху цукровою пудрою і подаємо до столу.
Класична шарлотка на кефірі в мультиварці
Інгредієнти: яблука свіжі – 750 г; борошно – 320 г; яйця курячі – 3-4 шт.; цукровий пісок – 220 г; кориця – 5 г; сода – 15 г; вершкове масло – 20 г; цукрова пудра. Приготування Звична класична шарлотка, приготовлена з додаванням кефіру, виходить більш ніжною, м'якою і вологою. Крім того, обсяг готового пирога значно збільшується, що більш пріоритетно для великих сімей.
У глибокій ємності збиваємо за допомогою міксера попередньо охолоджені яйця з цукровим піском. Потім вливаємо до них кефір, кидаємо соду і акуратно перемішуємо. Тепер додаємо невеликими порціями просіяне пшеничне борошно і доводимо тісто до однорідного стану без борошняних грудочок. Робити це потрібно обережно за допомогою ложки або віночка, особливо не захоплюючись активними рухами, щоб не порушити пишність структури тіста, отриманої завдяки взбиванню яєць.
Ємність мультиварки промазуємо щедро вершковим маслом. Яблука миємо, витираємо насухо і очищаємо від шкірки. Потім розрізаємо їх навпіл, витягаємо
насінну коробку, а плоди нарізаємо невеликими шматочками, присмачую корицею і кладемо в чашу пристрою. Зверху заливаємо їх приготованим тестом і розрівнюємо його.
Закриваємо кришку приладу і вибираємо на дисплеї режим «Випічка». Для випікання шарлотки в середньому буде достатньо п'ятдесяти хвилин. До цього часу кришку пристрою не відкриваємо. Орієнтуйтеся на можливість вашої мультиварки. Можливо, необхідно буде збільшити час приготування.
По готовності даємо шарлотці охолонути, виймаємо її, скориставшись пристосуванням для приготування на пару, і притрушиваем верх цукровою пудрою.