Манник – це неймовірно смачний і ситний пиріг, який до того ж ще неймовірно простий у приготуванні. Існує безліч способів приготування цього ароматного і смачного ласощі. Однак самим ніжним і повітряним манник виходить замішаним на кефірі без використання борошна.
Рецепт лепешняку на кефірі без борошна
Інгредієнти: кефір – 300 мл; крупа манна – 200 г; яйце – 2 шт.; цукор дрібний – 100 г; масло вершкове – 10 г; розпушувач тіста – 1 ч. ложка; сіль – щіпка. Приготування Кефір заздалегідь дістаємо з холодильника, переливаємо його в глибоку чашу і залишаємо його на годину. Потім збиваємо міксером і, не вимикаючи прилад, поступово всипаємо тоненькою цівкою манку, гарненько розмішуючи, щоб не утворилися грудочки. Залишаємо ємність з сумішшю мінімум на 1 годину. У глибоку миску розбиваємо яйця, додаємо трохи дрібної солі і ретельно збиваємо. Далі вводимо цукровий пісок, розпушувач і знову все перемішуємо. Форму промазуємо вершковим маслом і виливаємо в нього готове тісто. Відправляємо пиріг в духовку на 45 хвилин, і запікаємо до готовності і появи апетитною скоринки. Якщо ви використовуєте силіконову форму, змазування маслом можете пропустити. Далі акуратно виймаємо деко і перекладаємо смачний маннік на кефірі без борошна на плоске блюдо. Накриваємо зверху рушником і даємо йому трохи охолонути, після чого розрізаємо на невеликі порційні шматочки. За бажанням перед подачею на стіл поливаємо випічку ягідним варенням або обмазуємо сметанним кремом .
Манник на кефірі без борошна й без яєць у мультиварці
Інгредієнти: крупа манна – 200 г; цукровий пісок – 200 г; кефір – 250 мл; ізюм, цедра або какао - порошок – за бажанням; розпушувач – 1 ч. ложка. Приготування Для приготування пирога манку заливаємо кефіром, розмішуємо і відставляємо на 1 годину для набухання. Потім окремо збиваємо курячі яйця з цукровим піском і змішуємо все з нахабною манкою. Після цього додаємо розпушувач і вводимо інші добавки за смаком: какао, родзинки, цедра і все добре перемішуємо. Каструлю мультиварки промазуємо шматочком вершкового масла, викладаємо в неї тісто і програмуємо прилад на режим «Випічка» і час на 60 хвилин. Після звукового сигналу, відкриваємо кришку, злегка остуджуємо манник, перекладаємо на тарілку, посипаємо пиріг за бажанням дрібної цукровою пудрою і подаємо до солодкого чаю.