Як і більшість літніх ягід, чорниця хороша сама по собі, так і в якості інгредієнта випічки і десертів. Ароматні солодкі синювато-чорні ягоди цікаво виглядають в тісті і контрастують з солодким м'якушем завдяки легкої кислуватості. В рамках цього матеріалу ми розберемо рецепти шарлотки з чорницею.
Шарлотка з чорницею – рецепт
Шарлотка з цього рецепту готується на основі кукурудзяного борошна, надає тісту характерний смак, виражений колір і щільну текстуру. Завдяки додаванню кукурудзяного борошна шарлотка виходить хрустким зовні і дивно м'якою і злегка вологим всередині.
Інгредієнти: вершкове масло - 210 г; цукровий пісок - 135 г; яйця - 2 шт.; кленовий сироп - 45 мл; кукурудзяна олія - 65 мл; пшеничне борошно - 175 г; кукурудзяне борошно - 95 г; порошок для випічки - 5 г; сода - 3/4 ч. ложки; йогурт - 270 мл; сир - 75 г; свіжа чорниця - 1 ст. Приготування Починаємо приготування шарлотки за стандартною технологією замішування тіста для бісквіта. З'єднуємо масло кімнатної температури з цукром-піском і перетворюємо суміш в повітряний білястий крем. Не зупиняючи ходу пристрою, додаємо до маслу яйця (по одному за раз до повного вимішування), кукурудзяна олія і кленовий сироп. Далі йдуть молочні продукти – йогурт і сир, а лише після них суміш на основі двох видів борошна з головною піднімає силою нашої шарлотки – содою і розпушувачем. Як тільки тісто стане однорідним, припиніть роботу міксера, в іншому випадку ви перебьете його і шарлотка стане дубової після випікання.
З'єднайте тісто з ягодами і перелийте в покриту пергаментом і промаслений форму. Залиште випікатися пиріг при 180 градусах 1 годину 15 хвилин.
Шарлотка з чорницею в духовці
Контрастним м'якушці в рамках цієї шарлотки є не тільки самі ягоди і хрусткий топпінг складається з ароматною крихти пісочного тіста приправленою мускатним горіхом.
Інгредієнти: Для пирога:
борошно - 255 г; мелений імбир - 1 /2 ч. ложки; порошок для випічки - 5 г; цедра 1 лимона; вершкове масло - 55 г; цукровий пісок - 135 г; яйце - 1 шт.; кефір - 115 мл; свіжа чорниця - 420 р. Для начинки:
цукровий пісок - 95 г; борошно - 40 г; вершкове масло - 55 г; щіпка мускату. Приготування Поки духовка доходить до 190 градусів, займіться тестом. Для його приготування змішайте окремо першу четвірку інгредієнтів. В іншій мисці збийте масло, цукровий пісок до консистенції повітряного крему, додайте туди ж яйце і сухі складові. Влийте кефір, повторно збийте тісто і з'єднайте зі свіжими ягодами чорниці. Перелийте тісто у вкриту форму і довершити крихтою з розтертого з борошном, мускатом і цукром холодного масла. На випічку ласощі піде близько 45-55 хвилин.
Якщо ж ви вирішите зробити шарлотку з чорницею в мультиварці, то режим «Випічка» необхідно буде встановити приблизно на годину.
Шарлотка з яблуками і чорницею
Інгредієнти: вершкове масло - 170 г; цукровий пісок - 190 г; сметана - 225 г; яйця - 2 шт.; борошно - 285 г; порошок для випічки - 5 г; ягоди чорниці - 140 г; яблуко - 65 г; тростинний цукор - 145 г; горіхи - 95 г; мелена кориця - 1 ч. ложка. Приготування Перетворіть м'яке масло і цукровий пісок білий крем і додайте до нього яйце зі сметаною. Окремо з'єднайте разом всі сухі складові і всипте їх до масляної суміші. Доповніть тісто ягодами і шматочками яблук і перелийте в покриту форму для випікання. Посипте верхівку рубаними горіхами і цукровим піском з корицею, а потім додайте шарлотку в розігрітій до 180 градусів духовій шафі на 35-40 хвилин. Нехай гарячий пиріг постоїть у формі 10 хвилин, потім можна буде витягувати і сервірувати.