Шарлотка – ароматний бісквітний пиріг, знайомий всім нам ще з дитинства. Зазвичай для його приготування використовують яблука, але можна спекти це ласощі і з іншими фруктами або ягодами. Сьогодні ми розповімо вам, як зробити пісну шарлотку, яка чудово підійде для тих, хто постить і дотримуються дієти.
Пісна шарлотка з яблуками
Інгредієнти: яблука – 3 шт.; пудра цукрова – для посипання; манна крупа. Для тіста:
борошно – 300 г; сіль – щіпка; апельсиновий свіжовичавлений сік – 150 мл; масло рослинне – 50 мл; винний оцет – 30 мл; вода – 2 ст. ложки; сода питна – 1 ч. ложка. Приготування З яблук акуратно вирізаємо серцевину і шаткуємо фрукти тонкими пластинами. Форму промазуємо рослинним маслом, присипаємо манкою і викладаємо рівномірно яблука, повністю закриваючи все дно. Тепер переходимо до замісу тіста: виливаємо в миску апельсиновий сік, всипаємо цукор, сіль, додаємо оцет і рослинне масло. Після цього збиваємо все міксером, а потім вводимо просіяне борошно і ретельно перемішуємо вінчиком до однорідного стану. Соду розчиняємо у воді і виливаємо розчин у тісто. Перекладаємо його в форму, поверх яблук, розрівнюємо і відправляємо пиріг в розігріту духовку. Випікаємо шарлотку рівно годину при температурі 190 градусів. Готовність перевіряємо сірником, протикаємо тісто наскрізь – якщо паличка буде сухою, значить, шарлотка готова. Готовий пиріг посипаємо цукровою пудрою, приготовленої з коричневого цукру.
Пісна шарлотка в мультиварці
Інгредієнти: яблука червоні – 3 шт.; масло рослинне – 50 мл; цукровий пісок – 150 г; варення густе – 2 ст. ложки; чорний сухий чай – щіпка; вода фільтрована – 125 мл; борошно пшеничне – 250 г; ванілін – 1 пакетик; розпушувач – 10 р. Приготування Борошно просіваємо і додаємо розпушувач. Чай заливаємо окропом, заварюємо, а через 15 хвилин, проціджуємо і остуджуємо. Окремо в мисці змішуємо цукор з олією, додаємо ванілін, виливаємо заварку і викладаємо варення. Ретельно перемішуємо масу, вводимо порціями борошно і замішуємо тісто. Яблука обполіскуємо, зрізаємо шкірку і шаткуємо скибочками, вирізаючи серцевину. Чашу мультиварки промазуємо маслом, виливаємо трохи тіста, розкладаємо фруктові шматочки і знову заливаємо тістом. Чергуємо так до тих пір, поки не закінчаться інгредієнти. Після цього закриваємо кришку приладу, вибираємо програму «Випічка» і засікаємо рівно 1 годину. Після сигналу готовності, дістаємо шарлотку, перекладаємо на блюдо, накриваємо рушником і залишаємо хвилин на 20. Потім пиріг розрізаємо на шматочки, за бажанням посипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу.
Пісна шарлотка з грушами
Інгредієнти: борошно вищого сорту – 1 ст.; манна крупа – 1 ст.; цукор білий – 05 ст.; сіль дрібна – щіпка; сода питна – щіпка; ванілін – щіпка; кориця мелена – на смак; сік яблучний – 1 ст.; яблучне пюре – 200 г; стигла груша – 3 шт. Приготування Груші промиваємо, очищаємо від шкірки, акуратно вирізаємо серцевини, а потім шаткуємо фрукти невеликими кубиками й викладаємо в миску. Додаємо яблучне пюре, вливаємо сік, кидаємо всі сухі інгредієнти: сіль, цукровий пісок, ванілін, корицю, манку і борошно. Гарненько все перемішуємо до отримання густоватого тесту. Після цього перекладаємо його в змащену вершковим маслом форму для запікання і ставимо в розігріту духовку. Випікаємо пиріг при температурі 170 градусів до готовності. Через 45 хвилин виймаємо пісну шарлотку з манкою, перекладаємо на красиве блюдо і розрізаємо на шматочки.