Популярний яблучний пиріг-шарлотка можна приготувати дуже по-різному. Відомо близько трьох десятків рецептів цього чудового ласощі. Цікавий варіант випічки, зовсім інший за смаком і структурі – шарлотка, приготовлена без борошна. Це трохи вологий пиріг, досить пористий, але більш щільний. Його не можна рекомендувати прихильникам дієт і тим, хто звик рахувати калорії, тому що готується така шарлотка на манці, так що без борошна – не значить менш ситний або більш легкий. Втім, якщо не пекти такий пиріг надто часто, то і на розмірі талії він позначиться не занадто.
Майже звичайний пиріг Те, що ми пропонуємо спекти – щось середнє між класичною шарлотки і таким же відомим всім манником . Виходить смачно, а поєднання кислинки яблук і солодкого тіста нікого не залишить байдужим.
Інгредієнти: крупа манна – 250 г; жирний домашній сир – 250 г; білий цукор-пісок вітчизняного виробництва – 200 г; яблука кисло-солодкі осінні – 3-4 шт.; яйце – 2 шт.; масло «Фермерське» – 120-130 г; домашні сухарі мелені білі – 2 ст. ложки. Приготування Шарлотка з яблуками без борошна готується в 2 етапи. Спершу миємо й чистимо яблука: видаляємо серцевину і знімаємо шкірку. Нарізаємо яблука невеликими шматочками (не більше фаланги пальця), інакше вони не пропечуться. Якщо далі ви не встигаєте з тестом – збризніть їх лимонним соком, тоді яблука не потемніють на повітрі. Злегка присипаємо цукром – приблизно 1 ст. ложкою. Залишився цукор збиваємо з яйцями до того стану, коли крупинки не відчуваються. Додаємо протертий через сито сир і розм'якшене масло. Коли досягнемо з'єднання інгредієнтів, додаємо манку. Перемішуємо тісто і даємо йому постояти хвилин 5 щоб крупа злегка просочилася рідиною, потім всипаємо яблука. Форму для випічки як слід змащуємо маслом і посипаємо сухарями по всій поверхні і бортикам. Виливаємо тісто, розрівнюємо і відправляємо в прогрітий духова шафа. Печеться така шарлотка без борошна близько півгодини, готовність перевірити дерев'яною шпажкою або сірником.
Використовуємо сучасні гаджети Набагато простіше готувати багато страв, якщо кухня оснащена за останнім словом техніки. Наприклад, шарлотка без борошна в мультиварці виходить такою ж смачною, але більш пишною, ніж спечена в духовці.
Інгредієнти: яйце – 3 шт.; «Селянське» масло – 200 г; манка – 13 склянки; білий цукровий пісок вітчизняного виробництва – 300 г; яблука кислі жовті або зелені – 4 шт.; сир домашній – 300 р. Приготування Яблука підготуємо заздалегідь: вимиємо, разрежем навпіл, видалимо насінні коробки і нашинкуем тонкими пластинками або дрібними кубиками. Яйця з'єднаємо з сиром і цукром і будемо збивати міксером до тих пір, поки цукор не перестане відчуватися. Додамо розтоплене (не гаряче) масло і манку і акуратно перемішаємо. Коли тісто постоїть хвилин 7 всипаємо яблука і ще раз акуратно перемішуємо. Ємність мультиварки необхідно добре змастити маслом, а потім перелити в неї тісто. Режим «Випічка» і час – 45 хвилин – все, що нам залишається встановити. Чекаємо, перевіряємо готовність. Остиглий пиріг перекладаємо на блюдо і нарізаємо. Смачна шарлотка без борошна готова, рецепт нескладний, і досить дешевий.