Здобні булочки з цукром з дріжджового тіста мають багаті смакові характеристики і високу поживну цінність. Вони чудово підійдуть на сніданок до чаю або доповнять склянку молока на полуденок.
Як зробити плюшки з цукром з дріжджового тіста?
Інгредієнти: борошно – 570-600 г; яйця – 2 шт.; сухі дріжджі – 10 г; цукровий пісок – 75 г; ванільний цукор – 12 г; молоко – 250 мл; вершкове масло – 65 г; сіль – 7 г; Для начинки:
рослинне масло – 55 мл; цукровий пісок – 125 г; кориця – за бажанням; Для змащування верху:
жовток – 1 шт.; ванілін – 1 г; вода – 7 мл Приготування Підігріваємо молоко до приємною руці теплоти, додаємо двадцять п'ять грам цукрового піску, сухі дріжджі, перемішуємо до їх розчинення і відставляємо в тепле місце на п'ятнадцять хвилин.
Яйця збиваємо з рештою цукровим піском, ванільним цукром і сіллю, вливаємо розтоплене вершкове масло і знову збиваємо. Потім вливаємо молочно-дріжджову суміш, перемішуємо і всипаємо просіяне борошно. Заводимо м'яке тісто вимішуємо його гарненько на столі. Воно має бути м'яким і відлипати від рук. Можна періодично змащувати руки вершковим маслом для полегшення процесу.
Тепер визначаємо тісто в миску або будь-яку іншу підходящу ємність і залишаємо в теплому місці приблизно на півтори години. За цей час воно має збільшитися в обсязі приблизно в три рази.
Готове тісто для булочок з цукром перекладаємо на рівну поверхню, присипану борошном, і поділяємо на порційні шматочки, скориставшись гострим ножем. Кожен з них розпластуємо в коржик, яку промазуємо рослинним маслом і присипаємо цукровим піском, який при бажанні можна додати корицю.
Тепер звертаємо корж рулетом, стуляємо його краю, склавши навпіл, і робимо ножем поздовжній розріз. Узявшись за краї розрізу руками, розгортаємо тісто як книжку і викладаємо на промаслений лист. Даємо плюшок підійти протягом двадцяти хвилин, промазуємо збитим з водою і щіпка ваніліну жовтком і визначаємо в прогріту до 195 градусів духовку на двадцять-двадцять п'ять хвилин.
Готовим плюшок даємо охолонути і насолоджуємося.
Здобні булочки з цукром і маком
Інгредієнти: борошно – 570-600 г; яйця – 1 шт.; пресовані дріжджі – 25 г; цукровий пісок – 75 г; ванільний цукор – 10 г; молоко – 250 мл; вершкове масло – 75 г; сіль – 7 г; Для начинки:
рослинне масло – 55 мл; цукровий пісок – 100 г; мак – 100 г; Для змащування верху:
жовток – 1 шт.; ванілін – 1 г; вода – 7 мл Приготування Для приготування тіста спочатку займемося опарою. Подогреем молоко до приємної теплоти рук, розчинний в ньому дріжджі, по дві столові ложки цукрового піску і муки, і поставимо в тепле місце на тридцять-сорок хвилин.
У готову опару додаємо збите з рештою цукровим піском, ванільним цукром і дрібкою солі яйце і розтоплене вершкове масло. Далі, потроху підсипаючи просіяне борошно, замішуємо м'яке тісто. Воно має добре відлипати від рук і бути не тугим. Тому намагаємося не додавати багато борошна, а для зручності вимішування змащуємо руки вершковим маслом. Визначаємо посуд з тестом в тепле місце, прикривши чистим рушником.
Готове тісто перекладаємо на стіл, присипаний борошном, ділимо на порційні шматки, з яких спочатку формуємо кульки, а потім коржі. Промазуємо поверхню олією, притрушиваем цукровим піском і сухим маком і звертаємо в рулет. Защипуємо його краю і складаємо удвічі.
Гострим ножем робимо поздовжній розріз, і відвертаємо його краю в різні сторони. Можна просто розрізати рулет на ланки, защипнути з одного боку, а на другий трохи відвернути краю. Отримаємо подобу трояндочки. Укладаємо плюшки на промаслений лист і даємо двадцять хвилин підійти. Потім збиваємо жовток з водою і щіпка ваніліну і промазуємо цією сумішшю плюшки, не торкаючись місця з цукром і маком.
Відправляємо деко в прогрітий до 195 градусів духовку на двадцять-двадцять п'ять хвилин.
При бажанні можна додати до начинки подрібнені сухофрукти або горіхи. Вийде не менш смачно.