Чому б не побалувати себе і сім'ю смачними, ароматними булочками до чаю, хоча б іноді. Навіть тим, хто строго дотримує дієту, зрідка хочеться позитивних емоцій і смакоти. Кращий варіант – домашня випічка, наприклад, плюшки з цукром. Плюшки – це вид булочок, найчастіше з начинкою. Найпростіший варіант начинки – цукор, вже він-то завжди є в господарстві. Самі смачні булочки виходять із здобного тіста, з цього рецепту і варто почати.
Здобні булочки Інгредієнти: дріжджі – 25 г; цукор – 05 склянки + 1 склянка; кориця – 1 пакетик (за бажанням); борошно пшеничне в/с – 06 кг; сіль – 1 щіпка; молоко незбиране – 1 склянка; яйце куряче – 2 шт. + 1 шт.; «Селянське» масло – 120 р. Приготування Тісто готується в кілька етапів. Спершу ставимо опару: молоко підігріваємо до температури тіла або трохи більше, заливаємо дріжджі. Додаємо по 2 ложки борошна і цукру, перемішуємо і чекаємо, поки над рідиною не сформується шапка піни. Другий етап – власне замішування тіста. У глибокій мисці збиваємо яйця з сіллю. Коли вони потемніють, поступово вводимо півсклянки цукру і розтоплене масло. Після того, як суміш стала однорідною, додаємо опару і просіяне борошно. Борошно можна подсеивать прямо в миску, в процесі замішування тіста. Готове тісто обов'язково повинно підійти – піднятися, обсяг зазвичай збільшується в 2-3 рази, так що чекаємо. Третій етап – виготовлення булочок. Якщо додаєте корицю, змішайте її з цукром. Обминаємо тісто, розбираємо на невеликі грудочки. Кожну грудочку розгортаємо в корж. Посипаємо цукром досить рясно, начинки повинно бути багато. Звертаємо рулетик і далі можна включити фантазію. Можна надрізати рулет посередині і розкрити шари, як листки книги. Можна розрізати рулетик навпіл, поставити на деко і злегка приплюснути – вийдуть своєрідні «трояндочки». Можна згортати рулети відразу з двох сторін, а потім нарізати скибочками з кроком близько 3 см – будуть вушка. Загалом, включайте фантазію і сміливо творите. Плюшки викладаємо на змащене олією деко, змащуємо збитим яйцем і залишаємо. Здоба обов'язково повинна підійти перед відправленням в духовку. Печуться дріжджові булочки з цукром досить швидко, близько півгодини в середньому, але якщо булочки невеликі за розміром, можуть встигнути і раніше – за чверть години приблизно. Дуже смачні булочки з корицею і цукром до молока або кави. Втім, до звичайного чаю, до фруктовим компотам і більш екзотичних напоїв начебто ройбуша або мате вони теж підійдуть.
Плюшки з маком і цукром - рецепт
Можна приготувати тісто для булочок і безопарним способом, якщо ніколи чекати. Вийдуть такі ж смачні і ароматні булочки з цукром, рецепт відрізняється не сильно.
Інгредієнти: молоко – 05 л + 15 склянки; борошно в/з біла якісна – 5-6 склянок; «Селянське» масло – 150-170 г; яйце – 4 шт. + 1 шт.; цукор-пісок білий – 2 склянки; мак – 1 склянка; дріжджі – 30 г; ванілін – 2 пакетика; сіль – 1 щіпка. Приготування Раскрошим дріжджі, заллємо теплим молоком (05 л). Молоко підігріти градусів приблизно до 40.
Ванілін і сіль змішаємо зі склянкою цукру, почнемо збивати яйця з розтопленим маслом і цією сумішшю. Збивати краще міксером – всі крупинки мають розчинитися, а маса стати гладкою. Вливаємо молоко з дріжджами і починаємо місити тісто, поступово вводячи двічі просіяне борошно. Коли тісто перестає активно липнути до поверхонь, накриваємо миску і залишаємо його підходити. Займемося начинкою. Можна, звичайно, спекти і просто булочки з цукром, але плюшки з маком і цукром набагато смачніше. Мак заливаємо гарячим молоком (півтори склянки) і, помішуючи, варимо до загустіння. Остиглий мак змішуємо з цукром, а далі діємо, як у попередньому рецепті: формуємо і печемо наші плюшки, не забувши змастити їх яйцем.