Сьогодні існує величезна кількість рецептів приготування найрізноманітнішої домашньої випічки і десертів на будь-який смак. Вони сповнені оригінальністю, багатством інгредієнтів і насиченістю смаку і аромату. Але іноді так хочеться простих домашніх пампушок, які готували наші бабусі і мами. Вони прекрасні зі сметаною, варенням , медом або просто з чаєм або молоком. А несолодкі пампушки цілком зійдуть замість хліба до будь-яких страв.
Смажені пампушки на воді і соді
Інгредієнти: борошно пшеничне – приблизно 480-500 г; фільтрована вода – 550 мл; сіль – 15 г; цукровий пісок – 25 г; харчова негашене сода – 12 г; рослинна олія для смаження. Приготування У фільтровану воду додаємо сіль і половину чайної ложки харчової соди, перемішуємо до розчинення кристалів і всипаємо просіяне борошно і знову перемішуємо. Первісна консистенція тіста повинна бути як на оладки. Тепер раструшиваем по поверхні тесту ще половину чайної ложки соди і вмешаем її гарненько. Цей простий нюанс додасть готовим пышкам легкості. Далі підсипаємо ще борошно і замішуємо м'яке, податливе тісто. Робимо з нього коржики, які розкочуємо качалкою або розминаємо руками до товщини приблизно десять-п'ятнадцять міліметрів. Зверху робимо по поверхні кілька надрізів.
Смажимо пампушки на розігрітому рослинному маслі на слабкому вогні і подаємо до столу.
Рецепт дріжджових смажених пампушок на воді
Інгредієнти: борошно пшеничне – 500-520 г; фільтрована вода – 310 мл; сіль – 10 г; цукровий пісок – 70 г; вершкове масло – 110 г; сухі дріжджі – 15-20 г; рослинна олія для смаження. Приготування В прогрітій до приємної теплоти воді розчиняємо цукровий пісок, сіль і дріжджі і даємо постояти п'ятнадцять хвилин в теплому місці. За цей час дріжджі почнуть свою роботу і маса спіниться.
Потім додаємо склянку просіяного борошна, перемішуємо і додаємо розтоплене вершкове масло. Всипаємо невеликими порціями решту борошна і заводимо м'яке тісто. Вимішуємо його протягом десяти хвилин, накриваємо рушником і визначаємо в тепле місце.
Коли об'єм тіста збільшиться в два-три рази, приступаємо до випікання пампушок.
Для цього відщипуємо невелика його кількість, формуємо коржик і розкочуємо качалкою або руками. Смажимо на прогрітій сковороді з рослинним маслом з двох сторін на помірному вогні. Рум'яним пышкам даємо трохи охолонути і подаємо до столу.