Солодкі, смачні булочки із здобного тіста, засмажені в маслі, називаються пампушками – вони пашать жаром і просто тануть у роті. І якщо ви думаєте, що доведеться півдня простояти біля плити, щоб порадувати близьких випічкою, то ви неправі – смачні пампушки можна приготувати на швидку руку. Для початку розповімо, як приготувати прості пампушки.
Пампушки на швидку руку
Інгредієнти: готове здобне тісто – 700 г; олія рослинна – 1 склянка; пудра цукрова – 4 ст. ложки; ванілін – 1 пакетик. Приготування Тісто краще всього купити в місцевої кулінарії або домової кухні – воно точно буде свіжим. Розкачуємо коржі товщиною в палець – не особливо тонко, і нарізаємо ромбиками або, використовуючи форму для печива, робимо фігурні заготовки. У казані розігріваємо олію і смажимо пампушки на середньому вогні. Готуються вони дуже швидко, так що від плити краще не відходити надовго. Рум'яні пампушки викладаємо на серветки, щоб вбралися надлишки масла, а потім присипаємо наші булочки пудрою, попередньо змішавши її з ваніліном.
Пампушки на сметані Пропонуємо ще один простий рецепт пампушок – він буде цікавий тим, хто хоче точно знати, з чого приготовлена їжа.
Інгредієнти: сметана 20% жирності – 1/3 склянки; яйце – 2-3 шт.; пшеничне борошно в/з біла – 15 склянки; сіль – 1 щіпка; сода харчова – 1/4 ч. ложки; лимон – 1/4 шт.; білий цукровий пісок – 100 г приблизно; олія рафінована рослинна – 1 склянка. Приготування Використовуючи міксер, збиваємо яйця з сіллю кілька хвилин – маса повинна стати темніше. Потім поступово додаємо цукор і продовжуємо змішувати – маса трохи загусне. Додаємо сметану, соду змішуємо з лимонним соком (гасимо) і за трохи додаємо просіяне борошно. Борошна може знадобитися трохи більше – якщо яйця великі, а сметана не дуже густа. Коли
замішано м'яке тісто, переходимо до другого етапу. Готуємо наші пампушки на швидку руку на сковороді: добре розігріваємо олію і смажимо з кожного боку за півтори хвилини приблизно. Готові пампушки повинні злегка стекти – викладаємо їх на решітку або на серветки, а після цього перекладаємо на блюдо. Можна присипати булочки цукровою пудрою, полити шоколадною глазур'ю, подати з варенням або повидлом, сметаною або кремом.
Для тих, кому смажене не можна, є цікавий варіант - пампушки на швидку руку в духовці. Просто добре змащуємо наш деко олією і викладаємо на деякій відстані один від одного булочки. Печуться вони в прогрітому духовій шафі недовго – хвилин 15-20.