Вернуться назад Распечатать

Як зробити зефір?

Як зробити зефір?
Зефір – один з небагатьох варіантів солодощів, які не тільки смачні, але й корисні. Адже це цілком дієтичних продукт, який не містить великої кількості жирів і різних шкідливих добавок. Саме тому він дозволений діткам, а також годуючим мамам. А щоб вже бути на 100 % упевненим в його натуральності, ми вам розповімо, як зробити зефір будинку.

Як зробити зефір з яблук?


Інгредієнти:

  • цукор – 730 г;

  • вода – 160 мл;

  • яблука великі – 4 шт.;

  • білок – 1 шт.;

  • агар-агар – 8 г;

  • ванілін – 2 г;

  • цукрова пудра.


  • Приготування
    Агар-агар висипаємо в невеликий сотейник, заливаємо водою і залишаємо набухати. Готуємо яблука – розрізаємо їх навпіл і видаляємо серцевиною. Запікаємо їх в духовці або мікрохвильовій печі. Потім чайною ложкою акуратно виймаємо яблучну м'якоть з шкірки чайною ложкою, поміщаємо її в блендер і перетираємо до стану абсолютно гладкого пюре. Додаємо близько 250 р цукру, ванілін і перемішуємо. Так як ще тепле пюре, цукор повинен розчинитися. Сотейник з агар-агаром ставимо на вогонь і, помішуючи, доводимо до кипіння. Всипаємо інший цукор і перемішуємо. Проварюємо сироп близько 5 хвилин. Готовий сироп, що стікає з ложки, повинен утворювати «нитка». У яблучне пюре додаємо білок і гарненько збиваємо до пишноти. Не припиняючи процесу збивання, тонкою цівкою вводимо гарячий сироп в яблучно-білкову масу. При цьому зефірна маса повинна добре збільшитися в об'ємі. Продовжуємо збивати до твердих піків, поки маса не придбає температуру близько 40 градусів. Тепер викладаємо її в кондитерський мішок і на деку, застеленому пекарської папером, формуємо зефірінки. Залишаємо наші вироби при кімнатній температурі приблизно на добу підсихати. При цьому дуже бажано, щоб приміщення було добре провітрюваним. Після цього посипаємо зефір цукровою пудрою.

    Як зробити кольоровий зефір?


    Інгредієнти:

  • цукор – 1 кг;

  • кислота лимонна – 1 ч. ложка;

  • вода – 15 склянки;

  • сода – 3/4 ч. ложки;

  • ваніль – 1 ч. ложка;

  • желатин – 25 г;

  • м'ята – 25 г;

  • какао – 1 ч. ложка;

  • шафран – 1 /3 ч. ложки.


  • Приготування
    Желатин готуємо заздалегідь – заливаємо його 100 мл холодної води і залишаємо на 2 години. Цукор змішуємо зі склянкою теплої кип'яченої води і залишаємо на 2 години. Шафран заливаємо 1 десертною ложкою теплої води, залишаємо на 20 хвилин і проціджують. М'яту миємо, обсушуємо, пропускаємо через м'ясорубку або ж дрібненько ріжемо, а потім розтираємо в ступці. Після цього збираємо кашку в шматочок марлі і віджимаємо сік. Воду з цукром ставимо на слабкий вогонь і, помішуючи,
    Як зробити зефір?
    варимо близько 7 хвилин. Трохи охолоджуємо, з'єднуємо з желатином і збиваємо міксером на невеликій швидкості близько 10 хвилин. Не припиняючи процесу збивання, додаємо лимонну кислоту і ванілін. Збиваємо близько 5 хвилин, потім додаємо соду і збиваємо ще 5 хвилин до утворення густої піни. Після цього залишаємо масу на 3 хвилини. А потім ділимо її на 2 частини, одну з яких ще ділимо навпіл і розкладаємо по різному посуді. Додаємо в одну частину сік м'яти, а в другу шафран. Зразу ж, не зволікаючи, збиваємо масу міксером. Деко застеляємо пергаментом, злегка промазуємо маслом. Беремо кондитерський мішок з насадкою-зірочкою і наповнюємо його масою. Акуратно видавлюємо фігурки на папір і прибираємо їх в холодильник на 2 години.