Пам'ятайте хрусткі кошички з пісочного тіста , наповнені кремом на основі збитих білків або вершкового масла? Так от, подібні десерти давно канули в Лету, а на їх зміну прийшли аналоги на тій же основі та з схожими наповнювачами, але приготовані і декоровані на сучасний манер. Про подібних кошиках із пісочного тіста і піде мова в цьому матеріалі.
Рецепт кошичків з пісочного тіста
Почнемо з приготування пісочного кошичків без будь-яких наповнювачів – це стане основою кожного з наведених нижче рецептів. Цей рецепт відрізняється від класичного за рахунок наявності цукрової пудри і молока в складі, але завдяки цим інгредієнтів основа виходить хрустким, солодкої і тане в роті.
Інгредієнти: борошно - 145 г; цукрова пудра - 65 г; вершкове масло - 80 г; молоко - 35 мл Приготування Перед тим, як спекти кошички з пісочного тіста, пропустіть борошно через сито разом з цукровою пудрою. Злегка підсолити сухі інгредієнти і змішайте їх. Додайте до борошна кубики крижаного вершкового масла і збийте все в крихту з допомогою блендера. Подрібнити складові разом можна і ножем, але ні в якому разі не задійте руки, оскільки пісочне тісто має залишатися максимально холодним. Влийте до крихті крижане молоко, все ретельно перемішайте і сформуйте у ком. Оберніть тісто харчовою плівкою і додайте відпочити на холоді хоча б півгодини, а можна і на всю ніч. По закінченні часу, охолоджене тісто розкачайте в пласт однієї товщини (близько 3 мм), наріжте і викладіть у форми-кошики. Наколіть основу тіста виделкою, щоб уникнути здуття під час випікання. Випікайте кошики близько 20-25 хвилин при 180 градусах, чекаючи легкого зарум'янювання країв. Наповнюйте пісочний основи лише після повного їх охолодження.
Кошики з пісочного тіста з ягодами
Інгредієнти: кошики з пісочного тіста - 8 шт.; цукровий пісок - 55 г; яєчні жовтки - 3 шт.; крохмаль - 5 г; молоко - 245 мл; ванільний екстракт - 1 ч. ложка; вершки для збивання - 120 мл; будь-які ягоди для декору. Приготування Збийте цукровий пісок з яєчними жовтками, ваніллю і крохмалем дочиста. Вершки підігрійте і почніть порціями вливати їх до збитим яйцях, безперервно працюючи віночком. Коли все гаряче молоко буде додано, поверніть суміш на плиту і дочекайтеся її загусання. Охолодіть заварний крем, а потім обережно змішайте його зі збитими вершками. Розподіліть обидва види крему з пісочним основ і декорують будь-якими ягодами.
Кошики з пісочного тіста з білковим кремом
В основі цього десерту два види крему: легка шапка з білкової меренги і ніжний лимонний крем з легкою кислинкою – ідеально для літа.
Інгредієнти: Для лимонного крему:
сік лимона - 355 мл; цукровий пісок - 115 г; яйця - 6 шт.; жирні вершки - 235 мл Для білкового крему:
яєчні білки - 6 шт.; цукровий пісок - 115 р. Приготування З'єднайте всі інгредієнти для лимонного крему разом, поставте на плиту і варіть 10 - 12 хвилин. Густий крем розлийте по кошиках і поставте все в духовку при 180 градусах на 15 хвилин. Повністю охолодіть десерт.
Для меренги над водяною банею збийте білки з цукром, поки кристали не розчиняться. Після, збийте білковий крем міксером до стійкої піни, вже знявши його з лазні.
Дістаньте охолоджені кошички з пісочного тіста з начинкою з лимонного крему і розподіліть порцію збитою меренги поверх. Тепер ви можете залишити десерт як є, а можете пройтися по поверхні пальником, щоб цукор з меренги злегка карамелізувалась, а поверхня білка стала рум'яною і ледь хрусткою.