Вернуться назад Распечатать

Пиріжки в духовці

Пиріжки в духовці
Важко уявити собі людину, яка не любить випічку. Зрозуміло, що є дієти і багато хто обмежує споживання вуглеводів в силу різних причин, але це не заважає більшості людей з задоволенням їсти пироги і тістечка, торти і рулети . Проте один з оптимальних варіантів випічки – все ж пиріжки, спечені в духовці. Вони значно корисніше смажених, до того ж, якщо правильно приготувати тісто, вони довго не черствіють. Розповімо, як приготувати пиріжки в духовці.
Тісто на пиріжки
Звичайно, сучасні магазини кулінарії надають широкий вибір готового тіста, і якщо немає часу і сил, можна скористатися напівфабрикатами. Однак краще самостійно замісити тісто – так ви будете впевнені в якості інгредієнтів. Зазвичай пиріжки в духовці печуть з дріжджового тіста. Воно може бути солодким і не солодким – залежить від начинки і ваших уподобань.
Пиріжки з картоплею
Інгредієнти:

  • мука в/с пшеничне – 5 склянок;

  • вода фільтрована – 04 л;

  • сіль – 1 ч. ложка + 2 щіпки;

  • цукор – 2 ст. ложки;

  • дріжджі – 25 г;

  • масло рослинне – 50 мл;

  • картопля – 8 шт.;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • кріп – 1 невеликий пучок;

  • куряче яйце – 1 шт.;

  • перець чорний – за смаком.


  • Приготування
    Дріжджі змішати з цукром і 2 ложками борошна, заливаємо теплою водою (температура води – близько 40 градусів) і даємо піднятися опарі (на це піде близько 15-20 хвилин). Солимо, двічі борошно просіваємо і додаючи її, замішуємо тісто. Коли воно стане щільним, поступово втручається масло, змащуючи їм руки.
    Поки тісто підходить, займаємося начинкою. Її можна приготувати двома способами. Перший: чистимо картоплю і цибулю ріжемо дрібними кубиками, солимо, перчимо й перемішуємо з дрібно подрібненим кропом. Другий: відварюємо картоплю, пюрируем, змішуємо з обсмаженою цибулею і подрібненим кропом, солимо, перчимо.
    Коли тісто добре підійшло, перемішуємо його і даємо вдруге піднятися, потім ділимо на невеликі грудочки і розкачуємо підкладки для пиріжків. На тісто кладемо начинку, з'єднуємо краю, защепляя їх як слід і укладаємо в форму або на деко (не забудьте змастити). Пиріжки повинні підійти, після чого змащуємо їх збитим яйцем і випікаємо на середньому вогні близько півгодини. Час приготування залежить від розміру пиріжків і температурного режиму, так що дивіться за зовнішнім виглядом.
    Так само можна приготувати пиріжки з сиром в духовці, якщо сир несолодкий – просто підсолити його і змішайте з кропом.
    Пиріжки із здобного тіста
    Якщо хочете солодкі пироги – тісто потрібно готувати інакше. Так і начинка для пиріжків підійде інша: сир з цукром, нарізані фрукти або ягоди. Якщо ж часу мало, можна спекти пиріжки з варенням в духовці.
    Інгредієнти:

  • яйце – 4 шт.;

  • молоко – 04 л;

  • дріжджі свіжі – 25 г;

  • білий цукровий пісок – 130-150 г;

  • сіль – 1/2 ч. ложки;

  • пшеничне борошно якісна в/з – 12 кг;

  • олія рафінована рослинна – 50 мл;

  • варення вишневе або полуничне – 1 склянка приблизно.


  • Приготування
    Збиваємо яйця з сіллю, щоб вони потемніли і колір жовтків став більш насиченим, потім додаємо цукор і, якщо є бажання – пакетик ваніліну. Використовуючи міксер, домагаємося однорідності і повного розчинення цукру, потім додаємо розтерті дріжджі і тепле молоко. Перемішуємо і поступово додаємо просіяне борошно. В кінці, вимішуючи тісто,
    Пиріжки в духовці
    змащуємо руки олією. Масло може бути і топленим вершковим маслом. Тісто має потребу у відпочинку – даємо йому підійти протягом 40 хвилин, потім обминаємо і даємо йому піднятися вдруге. Розділяємо тісто на невеликі грудочки, розкачуємо. Варення відкидаємо на сито або друшляк, щоб стік сироп. Кладемо на кожну підкладку кілька ягід, ліпимо пиріжки, розміщуємо їх на деко. Расстаиваем хвилин 15 змащуємо маслом і печемо до рівномірного золотисто-коричневого відтінку.
    Не менш смачними і пишними виходять пиріжки на кефірі, приготовлені в духовці. Просто замінюємо молоко або воду кефіром і замішуємо тісто. Начинка може бути різною.