Як кажуть досвідчені кулінари, тісто на сметані просто не може не вийти. Це безпрограшний варіант прекрасної основи для смачних пиріжків, які можна наповнити абсолютно будь-якою начинкою.
Дріжджове тісто для пиріжків на сметані
Інгредієнти: борошно пшеничне – 820 г; сметана – 420 мл; яйця – 3 шт.; цукровий пісок – 75 г; дріжджі сухі – 1 ч. ложка з гіркою; вода – 85 мл Приготування Воду підігріваємо до сорока п'яти градусів, розчиняємо в ній дріжджі і даємо постояти п'ятнадцять-двадцять хвилин.
Тим часом розбиваємо яйця з цукром за допомогою міксера або віночка до легкості й пишноти. В кінці процесу збивання додаємо сметану. Тепер вливаємо воду з дріжджами, перемішуємо і, підсипаючи невеликими порціями просіяне пшеничне борошно, замішуємо м'яке і еластичне тісто. Визначаємо його в тепле, захищене від протягів, місце приблизно на шістдесят хвилин. Якщо тісто добре підійшло і збільшилася в обсязі, можна сміливо приступати до формування виробів.
Тісто на сметані для пиріжків в духовці
Інгредієнти: борошно пшеничне – 220 г; сметана – 110 мл; яйце – 1 шт.; масло вершкове – 55 г; сіль – щіпка. Приготування Борошно просіваємо через сито, додаємо сметану, розтоплене масло і розмішуємо до великих пластівців. Потім додаємо яйце і гарненько вимішуємо. Має вийти м'яке, добре отлипающее від рук і посуду тісто. Залишаємо його на тридцять хвилин, прикривши плівкою, і можемо приступати до формування пиріжків. Для цього розкачуємо тісто до отримання пласта товщиною приблизно п'ять міліметрів, і вирізаємо гуртки, на які накладаємо бажану начинку і защипуємо краю.
Пиріжки з такого тіста печуться дуже швидко. Досить витримати їх в духовці, прогрітій до 180 градусів, протягом десяти хвилин.
Тісто для смажених пиріжків на сметані без дріжджів
Інгредієнти: борошно пшеничне – 325-400 г; сметана – 250 мл; молоко – 100 мл; яйце куряче – 1 шт.; вершковий маргарин – 50 г; сіль – 10 г; цукровий пісок – 35-75 г; сода – 15 г; рослинне масло. Приготування Прогріваємо молоко до сорока п'яти градусів і розчиняємо в ньому цукровий пісок і сіль. Гарненько збиваємо яйце і додаємо до молока. Також викладаємо сметану, маргарин, попередньо розтопивши його на водяній бані або в мікрохвильовій печі, харчову соду і перемішуємо. Тепер невеликими порціями додаємо просіяне борошно і замішуємо м'яке, але не липнущее тісто. Даємо йому настоятися в прохолодному місці одну годину, і використовуємо за призначенням. З такого тіста вийдуть чудові смажені пиріжки з будь-якою начинкою.