Щавель – частий гість в стравах російській і східно-європейської кухні в загальному. З зеленню цього нехитрого рослини, яка в достатку представлено на більшості ринків в першій половині літа, готують супи, соуси і випічку. Кислуватий смак щавлю – відмінна компанія багатьом інгредієнтів і про деякі з них ми поговоримо в рецептах пиріжків зі щавлем далі.
Пиріжки з щавлем – рецепт
Щавлева кислинка – найкращий компаньйон для молочних продуктів, особливо сирів і сиру, саме вони можуть скласти ідеальний смакової дует у рамках начинки для пиріжків.
Інгредієнти: Для тіста:
молоко - 240 мл; дріжджі - 5 г; цукровий пісок - 45 г; борошно - 355 г; яйця - 2 шт.; вершкове масло - 10 р. Для начинки: вершкове масло - 10 г; часник - 3 зубки; щавель - 245 г; сир - 175 р. Приготування Підсолодіть тепле молоко і всипте до нього дріжджі. Через 5 хвилин влийте дріжджовий розчин центр «криниці» з борошна, туди ж вбийте пару яєць і влийте розтоплене масло. Замішане тісто залиште підійти в теплі до подвоєння в розмірах.
Поки тісто росте, візьміться за начинку з щавлем для пиріжків, для якої на розігрітому вершковому маслі необхідно припустити листя щавлю з пропущеним через прес часниковим зубком. Як тільки щавелевые листя зів'яне, остудіть їх і відіжміть. З'єднайте щавель з сиром і щедро посоліть начинку.
Відокремлюючи шматочки підійшов тіста, скачайте їх, розплющить долонею і додайте щавлеву начинку в центрі. Защепіть краю і перекладіть пиріжки на деко, залишаючи їх підійти ще на 20 хвилин перед запіканням. Випікати пиріжки слід при 190 градусах до зарум'янювання (20-25 хвилин).
Солодкі смажені пиріжки з щавлем
В наступному рецепті також буде присутній сир, але в даному випадку він є основою не щавлевої начинки, а самого тесту.
Інгредієнти: Для тіста:
сир - 380 г; борошно - 320 г; сода - 1/2 ч. ложки; сметана - 45 мл; вершкове масло - 15 г; цукровий пісок - 35 р. Для начинки: щавель - 370 г; цукровий пісок - 130 р. Приготування Якщо вам попався грудкуватих сир, то перетворіть його в пасту з допомогою блендера або пропустивши через сито. До отриманої маси додайте сметану, цукровий пісок, соду і вершкове масло. З'єднавши всі інгредієнти разом, всипте до них борошно і замісіть щільне, але податливе тісто. Розділіть тісто на порції і сплюсните кожну з них долонею.
Свіжий щавель наріжте і перетріть з цукровим піском. Викладіть порцію щавлевої начинки в центр пласта тіста, защепіть краю і обсмажте пиріжки на розігрітій олії до рум'янцю.
Пиріжки з щавлем з листкового тіста
Щавель у складі соусу не рідко подається до страв з м'яса, а тому від чого не зробити його частиною начинки листкових пиріжків з начинкою з баранини?
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 165 г; баранячий фарш - 430 г; часник - 2 зубки; мелений кумін, коріандр - по 1 ч. ложці; щавель - 110 г; жменя кедрових горішків; бринза - 85 м; вершкове масло - 35 г; лист листкового тіста. Приготування Поставте вже готове листкове тісто розморожуватися, а самі візьміться за приготування начинки.
Для начинки, насамперед, спасеруйте півкільця цибулі на вершковому маслі, додайте часник, дочекайтеся, поки той пустить аромат, а потім всипте спеції і додати фарш. Дайте баранячому фаршу підрум'янитися і покладіть до нього нарізаний щавель. Коли останній зів'яне, остудіть м'ясну начинку і змішайте її з сиром і кедровими горішками.
Розморожене тісто наріжте на квадрати, викласти м'ясну начинку в центр і защепіть краю так, щоб вийшов трикутник. Випікайте пиріжки з щавлем в духовці при 200 градусах 12-15 хвилин.