Традиційний східний десерт за століття свого існування встиг розлетітися по всьому світу і змінитися під впливом різних культур. Деякі з цих перетворень прижилися у всесвітніх масштабах і саме про них піде мова далі.
Пахлава турецька – рецепт
Інгредієнти: Для пахлави:
фісташки (очищені) - 2 ст.; цукровий пісок - 35 г; мелений кардамон, кориця, мускат - по 1/2 ч. ложки; вершкове масло - 240 г; тісто філо - 500 г; ефірне масло апельсина. Для сиропу:
цукровий пісок - 65 г; паличка кориці; цедра апельсина і лимона - по 2 смужки; вода - 185 мл; мед - 185 мл Приготування Поклавши в чашу блендера горіхи і цукор, збийте їх разом до отримання крихти. Горіхову крихту змішайте з корицею, мускатним горіхом, кардамоном і ефірною олією апельсина, а потім ще раз ретельно збийте все блендером. Розкачайте листи тесту філо і накрийте їх вологим рушником. Дістаючи тонкі листи тесту один за іншим, змащуйте їх маслом і укладіть один на одного, після чого згорніть навпіл так, щоб в результаті вийшло 4 шари тіста. Розподіліть масло, що залишилося і уздовж нижнього краю прямокутника з тіста викладіть подрібнені горіхи. Скрутіть тісто в рулет і наріжте його на шматки завдовжки трохи більше 5 див. Розподіліть рулети на деко і випікайте півгодини при 180 градусах.
Поки пахлава в духовці, зваріть простий сироп, змішавши цукор, цитрусову цедру, корицю і воду в сотейнику. Коли цукор розчиниться, а сироп закипить, проваріть інгредієнти 15 хвилин. Додайте мед, дайте побурлить ще пару хвилин, а потім зніміть з вогню. Вийміть корицю і цедру, залийте сиропом пахлаву і залиште ласощі ще на півгодини перед дегустацією.
Рецепт вірменської пахлави з волоськими горіхами
Інгредієнти: Для пахлави:
листи тесту філо; вершкове масло - 1 1/2 ст.; волоські горіхи - 480 м; мелена кориця - 1 ч. ложка. Для сиропу:
цукровий пісок - 120 г; мед - 120 мл; сік лимона - 35 мл; вода - 185 мл Приготування Перед тим, як приготувати пахлаву в домашніх умовах, необхідно зварити сироп, яким цю пахлаву будуть заливати після приготування, оскільки він повинен охолонути перед використанням. Для приготування в сотейнику змішати всі інгредієнти і дайте закипіти. Коли цукор розчиниться, зменшіть жар і варіть всі 3 хвилини.
Волоські горіхи збийте блендером з корицею, щоб вийшла крихта середніх розмірів. Розкачайте перший шар тіста, змажте його вершковим маслом, посипте половиною горіхової начинки і знову викладіть шар тіста. Ще шар масла, знову горіхи і тісто. Вінчають ласощі залишки розтопленого масла. Коли всі шари виявляться у формі, поставте пахлаву випікатися при 180 градусах 45 хвилин, попередньо розрізавши її на шматочки ромбовидної форми. Підрум'янений десерт залийте сиропом і залиште на півгодини.
Кримська пахлава – рецепт
Рецепт кримської пахлави знайомий кожному, хто хоч раз відпочивав біля узбережжя Чорного моря. Рум'яна кримська пахлава мало чим схожа на своїх родичів, так як готується за спрощеним рецептом, у фритюрі.
Інгредієнти: Для пахлави:
борошно - 390 г; порошок для випічки - 1 ч. ложка; сметана - 45 мл; молоко - 240 мл; вершкове масло - 65 р. Для сиропу:
цукровий пісок - 140 г; мед - 25 мл; вода - 175 мл; горіхи для обсипання. Приготування З'єднайте розтоплене масло з молоком і сметаною, додайте сухі інгредієнти і замісити тісто. Розкачайте ком тесту тонким шаром і скрутіть в рулет. Рулет наріжте на шматочки під кутом, обсмажте пахлаву у фритюрі, поки не підрум'яниться. Зваріть простий сироп з наведених інгредієнтів. Занурте гарячу пахлаву в сироп і посипте горішками.