Якщо ви любите щось погризти між основними прийомами їжі, але хочеться, щоб це було не тільки смачно, але і корисно, обов'язково спечіть вівсяне печиво – навіть у домашніх умовах це нескладно. А результат вас обов'язково порадує: вівсяне печиво менш калорійне, ніж, наприклад, здобне, пісочне або листкове з пшеничного борошна. До того ж у вівсі міститься більше корисних речовин, ніж у пшениці, а тому вівсяну кашу рекомендують обов'язково їсти на сніданок. Відомо кілька десятків рецептів, як приготувати вівсяне печиво легко. Пропонуємо спробувати прямо зараз.
Вівсяне печиво на кефірі
Інгредієнти: «Геркулес» або інші пластівці швидкого приготування – 1 склянка; кефір 25% жирності – 1 стакан; липовий мед – 2 ст. ложки; ванілін – 1 пакетик; родзинки – 1 жменя. Приготування У цього рецепту є два нюанси, які важливо врахувати. Перше – в процесі випічки печиво легко пересушується, тому потрібно уважно спостерігати, поки воно печеться. Друге – пластівці важливо вибрати такі, які не потрібно проварювати, а досить тільки запарити окропом. Отже, приступимо. Як бачите, пшеничне борошно тут зовсім не використовується, тому вівсяне печиво на кефірі виходить легким і корисним. У глибокій мисочці пластівці заливаємо кефіром, добре перемішуємо і на півгодини про них забуваємо, потрібно, щоб вони набубнявіли як слід. Тим часом запарюємо родзинки окропом хвилин на 10 після чого промиваємо. Якщо необхідно, видаляємо гілочки і сміття. До пластівців додаємо мед, ванілін і родзинки. Добре перемішуємо, щоб маса стала більш-менш однорідною. Деко застеляємо пергаментом і промасливаем його, щоб печиво не прилипло. Відщипуємо грудочки тіста, формуємо печенюшки і печемо хвилин 15-20. Таке вівсяне печиво можна пекти не тільки з родзинками, але також і з курагою, чорносливом, вишнею, шматочками шоколаду – теж буде дуже смачно.
Ще корисніше вийде, якщо спекти вівсяне печиво з сиром. Так ще забезпечимо організм кальцієм і зміцнимо кістки. У даному рецепті можна частину пластівців розмолоти на борошно, а частину залишити так – можна регулювати структуру печива, робити її різноманітною – загалом, сміливо експериментуйте.
Корисне вівсяне печиво з сиром
Інгредієнти: «Геркулес» пластівці – 250 г; нежирний (15%) кефір – 1 склянка; сода питна – 1/4 ч. ложки; сіль – 1 щіпка; ванілін – 1 пакетик; сир – 200-250 м; яйце «Столове» – 2 шт.; лимон – 1/4 шт.; борошно цільнозернові – 2 ст. ложки; вершкове масло – 10 р. Приготування Відразу обмовимося: жирність сиру не важлива. Вибирайте по смаку. Хочете менш калорійне печиво – беріть знежирений продукт, не вважаєте калорії – використовуйте домашній жирний. У будь-якому випадку, сир двічі протерти через сито, а потім підсолити і добре перемішати з яйцями, щоб маса стала пухкою і однорідною. Пластівці, як вже сказано, потрібно змолоти на борошно. Можна змолоти половину, можна менше або більше – справа смаку. До пластівців додати
погашену соду, залити кефіром, ретельно перемішати і дати суміші постояти хвилин 20. Далі з'єднуємо обидві маси, додаємо ванілін і, поступово підсипаючи борошно, домагаємося загустіння тесту, щоб з нього можна було катати кульки. Змащуємо деко олією, а краще – папір, якій застеляємо деко викладаємо печиво і поміщаємо в прогрітий духову шафу на 20 хвилин приблизно.
Звичайно, це печиво теж можна додати різні наповнювачі: ягоди, шматочки фруктів, горіхи, насіння. У будь-якому випадку вийде дуже смачне вівсяне печиво, цей простий рецепт сподобається і початківцям кулінарам, і тим, хто відчуває себе на кухні цілком упевнено.