Сьогодні в будь-якому магазині на вибір пропонуються десятки сортів охолоджуючого десерту від сотень виробників. У цих умовах складно буває зупинитися на чому-небудь одному, тим більше, що сучасні компанії в більшості своїй, хоча і заявляють про прихильність до радянської рецептурою, на ділі у всю додають ароматизатори, замінники, загусники, консерванти та інші шкідливим речовини. Вихід один – радувати близьких десертом домашнього приготування, а для початківців кулінарів розповімо, як зробити вдома морозиво «Пломбір».
Домашній «Пломбір» Досвідчені господині знають, як зробити вершкове морозиво «Пломбір» будинку. Іншим варто врахувати кілька нюансів. Чим жирніше вершки, тим смачніше і ніжніше будемо морозиво. Замість курячих краще використовувати перепелині яйця. Кількість цукру вказано середнє. Любите менш солодке морозиво, достатньо буде 100 г, ласуни можуть додати побільше.
Інгредієнти: молоко пастеризоване не менше 3% жирності – 1 стакан; вершки не менше 25% жирності – 15 склянки; цукровий пісок білий – 2/3 склянки; яйце – 3 шт. Приготування Заздалегідь підготуємо ємність, яку можна використовувати як парову баню (2 каструлі чи миски різного діаметру), в меншій яєчні жовтки (відокремлюємо їх від білків акуратно) розмішуємо з цукром до тих пір, поки крупинки не перестануть відчуватися, вливаємо молоко і на водяній бані готуємо до загустіння маси, постійно помішуючи. Це важливо – інакше суміш буде горіти по краях. Коли маса загусла до стану сметани, знімаємо і охолоджуємо, а тим часом використовуємо міксер, щоб збити вершки. Обидві маси потрібно з'єднати акуратно, перемішуючи, але не збиваючи, так що насадки на міксері (якщо користуємося ним) змінюємо. Заморожуємо.
У тих, хто готує вперше, виникає питання: як зробити морозиво «Пломбір» м'яким і ніжним. Це нескладно – просто врахуйте одну тонкість. В процесі заморожування кожні 20-40 хвилин масу потрібно перемішувати, щоб вона промораживалась рівномірно.
Як зробити шоколадне морозиво «Пломбір» без вершків?
Інгредієнти: незбиране молоко – 4 склянки; цукор – 1 склянка; шоколад гіркий з вмістом какао 56% – 2 плитки по 100 г; какао-порошок – 1 склянка; шоколад чорний з вмістом какао 70% – 2 плитки по 100 г; ванілін – 2 пакетика; перепелине яйце – 12-15 шт. Приготування Починаємо з того, що готуємо водяну баню, тільки тепер у ній потрібно розтопити шоколад. Для цього, шоколад ламаємо дрібно, змішати з молоком і починаємо прогрівати, поступово додаючи какао і постійно помішуючи, щоб суміш не горіла. Коли маса зварилася і загусла, відставимо її в сторону і ретельно віночком або міксером збиваємо яйця з цукром і ваніліном до отримання однорідної кремоподібної маси. Обережно, тонкою цівкою, безперервно розмішуючи, вливаємо шоколад. Суміш заморожуємо, розмішуючи по мірі застигання кожні півгодини.