Під назвою «Сльози ангела» криється класичний британський рецепт повітряного десерту з меренгою. У своєму класичному виконанні «Сльози ангела»– тарт на пісочному тісті, але широке поле для фантазії перетворив це класичний рецепт і аналог чізкейку. Так господині почали готувати торт «Сльози ангела» з сиром, і навіть повноцінний бісквітний торт. Всі варіації цього ласощі ми розберемо в рецептах далі.
Сирний пиріг «Сльози ангела»– рецепт
Звичайний чізкейк може перетвориться в сирний пиріг «Сльози ангела» після додавання шапки пишною білкової меренги – неймовірно простого, але дуже ефектного штриха, який здатний прикрасити будь-який десерт.
Інгредієнти: Для чізкейку:
печиво - 250 г; вершкове масло - 140 г; сир - 500 г; сметана - 300 г; цукор - 155 г; яйця - 3 шт. Для меренги:
яєчні білки - 3 шт.; цукровий пісок - 155 р. Приготування Покриваємо 22 см форму для випікання пергаментом. Печиво перетворюємо в крихту з допомогою блендера і змішуємо з розтопленим маслом. Основу з печива розподіляємо по дну і стінкам підготовленої форми, накриваємо форму харчовою плівкою і ставимо в холодильник.
Доводимо температуру духовки до 160°С. Збиваємо сир (якщо він занадто зернистий – попередньо протріть його через сито) зі сметаною і цукром, додаємо яйця. Отриману масу виливаємо на основу з печива і ставимо чізкейк в духовку на 1 годину. Даємо десерту охолонути 2 години після випікання.
Для меренги збиваємо яєчні білки з цукром до утворення пухкої і блискучої маси. Викладаємо меренгу поверх чізкейку і знову маємо десерт в духовій шафі, на цей раз розігрітій до 200°С. 5-8 хвилин і можна витягати ласощі з печі. Перед подачею сирний торт «Сльози ангела» за цим рецептом повинен охолонути 2-3 години.
Пиріг «Сльози ангела» з яблуками
Інгредієнти: готове пісочне тісто - 435 г; яблука - 500 г; крохмаль - 2 ст. ложки; лимонний сік - 30 мл; цукор - 260 г; яєчні білки - 3 шт.; вершкове масло - 45 р. Приготування Яблука очистити від серцевини і нарізаємо кубиками. Збризкуємо яблучні шматочки лимонним соком, кладемо в сотейник, посипаємо 120 г цукру і ставимо на середній вогонь. Коли яблука пустять сік, заливаємо їх розчином крохмалю в 60 мл води і продовжуємо готувати до розм'якшення. В кінці готування додаємо вершкове масло, ще раз гарненько все перемішуємо і знімаємо начинку з вогню, залишаючи повністю охолонути.
Тим часом підігріваємо духовку до температури 180°С. Розкачуємо тісто і покриваємо їм форму для тарта, наколюємо основу виделкою і випікаємо самостійно 15 хвилин. Заповнюємо основу яблучною начинкою і покриваємо меренгою, приготовленої з білків 3 яєць і цукру, що залишився. Повертаємо пиріг в духовку ще на 5 хвилин, а потім подаємо до столу.
Як приготувати торт «Сльози ангела»?
Інгредієнти: Для бісквіта:
цукор - 220 г; борошно 160 г; яєчні білки - 12 шт.; ванілін; винний камінь - 5 р. Для лимонного крему:
лимонний сік - 200 мл; цедра 1 лимона; цукор - 130 г; яйця - 3 шт.; вершкове масло - 70 р. Для меренги:
яєчні білки - 4 шт.; цукор - 80 р. Приготування Для крему на водяній бані змішуємо сік лимона з цедрою, цукром і яйцями з допомогою віночка. Безперервно помішуючи
варимо крем до загустіння (15-20 хвилин), після чого додаємо до нього масло і охолодити.
Для бісквіта з'єднуємо цукор (півсклянки) з борошном в одному посуді, а в іншій збиваємо яйця з винним каменем і сіллю до м'яких піків, а потім доводимо до твердих, поступово додаючи цукор. Обережно змішуємо повітряну масу з борошном і переливаємо в 30-см форму. Випікаємо 40 хвилин, розрізаємо навпіл і змащуємо лимонним кремом. Покриваємо торт меренгою і ставимо в духовку ще на 18 хвилин.
Якщо ви хочете зробити торт «Сльози ангела» в мультиварці, то для випікання коржа виберіть режим «Випічка» на 1 годину.