До святкової нагоди можна приготувати торт «Дамські пальчики», рецепт досить простий у виконанні, а готовий торт буде досить ефектно виглядати на столі.
Розповімо, як приготувати торт «Дамські пальчики».
Рецепт торта «Дамські пальчики»
Для приготування торта «Дамські пальчики» нам потрібні окремі заварні печива-еклери ніжний крем зробимо з готового шоколаду і сметани (або краще з густого несолодкого йогурту).
Інгредієнти: яйце куряче – 5 шт.; натуральне масло вершкове – 100 г; коньяк або ром – 30 мл; борошно – 1 склянка; молоко – 1 стакан. Для крему:
сметана або густої несолодкий йогурт – близько 700 мл; цукор – 100-150 г; шоколад – 150 р. Приготування Спочатку готуємо заварне тісто для еклерів: обполіскуємо водою кухлик, наливаємо молоко, нагріваємо на вогні і розтоплюємо в молоці масло. Доводимо до початку закипання при безперервному помішуванні. Додаємо в цю суміш борошно і коньяк.
Трохи охолоджуємо і додаємо в суміш яйця, енергійно перемішуючи до однорідності.
Розігріваємо духовку до температури близько 200°С.
Простилаем пекарської папером деко і промазуємо вершковим маслом. Видавлюємо на деко довгі смужки тесту (близько 8 см) – заготовки еклерів – з допомогою кондитерського пакета або шприца. Випікаємо еклери протягом 20 хвилин, потім вимикаємо вогонь і, прочинивши дверцята, даємо эклерам охолонути в духовій шафі протягом ще 10-15 хвилин.
Готуємо крем: ретельно розтираємо сметану або йогурт із цукром. Додаємо розтоплений шоколад, перемішуємо.
Зазвичай окремі еклери заповнюють кремом і обливають зверху. Треба наповнити еклери кремом до складання торта або робити це в процесі побудови. Якщо у вас є кондитерський шприц або спеціальний пакет з насадкою, що буде легко заповнити тістечка. У спрощеному варіанті надрізаємо еклери з одного боку збоку і наповнюємо кремом.
На тарілку викладаємо з еклерів торт, промазуючи кожен шар тістечок кремом. Поміщаємо торт години на 3 в прохолодне місце, щоб добре просочився.
Якщо хочете, щоб крем еклерах і на торті застиг, треба додати в нього трохи желатинового водного розчину (желатину потрібно 10-25 м).
Торт «Дамські пальчики» з вишнею
Вишню беремо свіжу без кісточок або консервованої у власному соку, або заморожену. Вишню на час поміщаємо в друшляк, нехай сік стече, потім пересипаємо її сумішшю цукру з кукурудзяним крохмалем. Викладаємо вишню упереміж з еклерами (читати перший рецепт, див. вище). Трохи вишневого соку можна включити до складу крему.
Готовий торт «Дамські пальчики» після обливки кремом добре обсипати рубаними горіхами і тертим шоколадом. Після цього торт треба поставити в прохолодне місце години на 3 щоб всі еклери добре просочилися кремом.
Подаємо торт «Дамські пальчики» з чаєм, кавою або ройбушем.
Є й інший варіант крему для еклерів і для торта «Дамські пальчики» – шоколадно-заварний.
Інгредієнти: жовтки курячих яєць – 2-3 шт.; цукор – близько 50 м; молоко середньої жирності – 250 мл; кукурудзяний крохмаль – 15 ст. ложки; гіркий шоколад – 100 г; вершкове масло – 20 р. Приготування Ретельно розтираємо в мисці жовтки, цукор і крохмаль.
Наливаємо молоко в мокрий кухлик і доводимо до кипіння на середньому вогні.
Трохи охолоджуємо молоко і вливаємо тонким струмком у миску з жовтками при безперервному розмішуванні. Проціджуємо цю масу через сито в чисту каструльку. На самому малому вогні трохи прогріваємо, помішуючи до потрібної міри загустіння.
В іншій ємності розтоплюємо шоколад (краще на водяній бані).
Змішуємо молочно-яєчну заварную масу з шоколадом.
Трохи охолоджуємо крем, заповнюємо їм еклери і будуємо заварний торт «Дамські пальчики».