Що таке торт і полуниця, у більшості з нас не викликає питань, а слово маскарпоне вимагає роз'яснення. Це італійський вершковий сир кремоподібної консистенції, ідеально підходить для приготування десертів.
Полуниця і маскарпоне в цьому торті не піддаються тепловій обробці і тому готовий десерт крім ніжною і повітряної консистенції, має натуральним і духмяним запахом улюбленої ягоди і вершкового сиру.
Бісквітний торт з маскарпоне і полуницею – рецепт
Інгредієнти: маскарпоне – 500 г; полуниця – 200 г; борошно – 120 г; яйця – 6 шт.; вершкове масло – 50 г; цукрова пудра – 100 г; цукровий пісок – 250 г; вершки (33-35%) – 200 мл; желатин – 25 г; желе для торта – 1 пакет; вода – 100 мл; полуничний соус або лікер – 30 мл; мигдальні пелюстки – 100 г; ваніль - 1 р. Приготування Для приготування бісквіта відокремлюємо жовтки трьох яєць від білків і збиваємо їх зі ста грамами цукру і ваніллю до посветления. Окремо збиваємо білки з 50 грамами цукру до густої піни і вводимо їх третю частину в тісто. Туди ж додаємо борошно, розтоплене вершкове масло кімнатної температури, перемішуємо і вводимо дуже акуратно білки, що залишилися. Перекладаємо тісто в змащену маслом і обсипану борошном роз'ємну форму діаметром не менше 24 сантиметрів і випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці близько тридцяти хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою.
Дістаємо готовий бісквіт для охолодження, форму вимиваємо і просушуємо. Потім повертаємо корж у форму і просочуємо сиропом. Для його приготування кип'ятимо воду з 100 грамами цукру і додаємо лікер або соус.
Тепер приготуємо крем. Для цього заливаємо желатин 100 грамами холодної води і залишаємо для набухання. Відокремлюємо жовтки трьох яєць і збиваємо з цукровою пудрою і ваніллю до побіління. Потім додаємо вершки, збиваємо до середньої щільності, вводимо маскарпоне і перемішуємо до однорідності на невеликій швидкості. Прогріваємо желатин до розчинення і вливаємо в крем, злегка збиваючи. Туди ж акуратно вводимо збиті з дрібкою солі в густу піну білки і викладаємо отриманий крем на бісквіт просочений. Ставимо в холодильник на сорок п'ять хвилин. Потім розкладаємо зверху порізану на шматочки полуниці, заливаємо желе для торта і знову відправляємо на кілька годин в холодильник.
Для прикраси обмазуємо боки збитими з цукром вершками і обсипаємо мигдалевими пелюстками. Наш шалено смачний торт готовий.
Шоколадний торт з полуницею та маскарпоне без випічки
Інгредієнти: маскарпоне – 550 г; полуниця – 250 г; пісочне печиво – 320 г; какао – 1 ст. ложка; вершкове масло – 170 г; цукровий пісок – 175 г; вершки (33-35%) – 200 мл; желатин – 25 р. Приготування Замочуємо на одну годину желатин в 100 мл холодної води для набухання. Змішуємо подрібнене блендером або качалкою пісочне печиво з розтопленим не гарячим вершковим маслом і какао.
Викладаємо отриману масу в застелену пергаментним папером роз'ємну форму так, щоб вийшли бортики з боків і відправляємо на тридцять хвилин у холодильник для застигання.
Тепер нагріваємо желатин до розчинення і даємо охолонути. Збиваємо вершки з цукром до пишності, додаємо спочатку маскарпоне, потім желатин і гарненько перемішуємо. Половину крему виливаємо на пісочний корж. Залишився крем додаємо трохи більше половини нарізаної полуниці, збиваємо і розподіляємо наступним шаром. Зверху прикрашаємо торт полуницею і даємо застигнути в холодильнику.