Шоколаду багато не буває – це факт, в якому абсолютно впевнений кожен любитель цього чудового ласощі. Користь якісного шоколаду безсумнівна – какао є потужним антиоксидантом, що в продукті міститься так званий гормон радості. Так що якщо світ здається сірим і безрадісним, просто з'їжте пару скибочок плитки чорного шоколаду, і настрій відразу покращиться. Ну, а щоб підняти настрій, напевно, і не нашкодити фігурі, спечіть смачний шоколадний торт без борошна – рецепт нескладний, продуктів знадобиться мінімум.
Шоколадний торт без борошна
Інгредієнти: шоколад – 1 велика плитка; цукор – 2/3 склянки; какао (порошок) – 1/2 склянки; масло вершкове – 1 ст. ложка; яйце куряче – 6-7 шт.; вершки не менше 30% – 1 стакан. Приготування Шоколад потрібно вибрати правильно – чим більше відсоток вмісту какао, тим смачніше і корисніше вийде торт. Поки готуєте тісто, увімкніть прогріватися духова шафа і змастіть форму або на деко вершковим маслом.
Насамперед білки відокремте і перелийте в миску, приберіть його в холодильник, цукор розділіть навпіл. Поки охолоджуються білки, розтирайте жовтки з половиною цукру і какао до тих пір, поки не перестанете відчувати крупинки. До білків додайте цукор, що залишився і збийте в піну, як зазвичай для приготування безе. Краще це робити з допомогою міксера.
Змішайте обидві маси, акуратно з'єднуючи їх, щоб білки не опало. Перемішайте до однорідності, викладіть на деко, розрівняти. Корж випікається приблизно півгодини. Будьте уважні – шоколадний колір не дає можливості візуально визначити готовність, так що стежте за часом.
Поки корж випікається, приготуйте крем: в підігріті вершки додайте дрібно покришений або натертий шоколад, помішуючи, прогрівайте, поки крем не стане однорідним. Готовий корж остудіть, розріжте на 2-3 частини, промажте кремом і залиште в холодному місці, бажано на ніч.
Французький шоколадний торт без борошна
Інгредієнти: чорний шоколад – 05 кг (5 плиток по 100 г); вершки 35% – 1 склянка; куряче яйце – 6 шт.; масло «Селянське» – 100 г; цукор – 1 стакан. Приготування Увімкніть духова шафа – нехай прогріється.
Шоколад дрібно поломайте і разом з маслом розтопити на водяній бані, безперервно помішуючи. У миску з цукром збийте 4 яйця і додайте 2 жовтки (білки використовуйте в інших стравах). Збивайте як слід – маса повинна збільшитися в обсязі, додайте остиглий шоколад і вершки. Акуратно перемішайте, щоб тісто зберегло обсяг. У формі розподіліть папір для випічки, влийте тісто. Форму встановіть на середню полицю духовки, під нею повинна бути ємність з водою. Випікайте торт близько 50 хвилин. Остудіть у формі, перекладіть на блюдо, прикрасьте за бажанням.
Щоб зробити десерт менш калорійним, спечіть шоколадний торт без борошна і цукру. Для цього просто використовуйте фруктозу в тій же кількості, що і цукор.